Mediji: Begunac Faton Hajrizi brat osumnjičenog za ubistvo srpskog policajca, zajedno bili u kolima, sa bratovog telefona se uključio u emisiju 1foto: Printscreen/Dukađini

Artan Hajrizi, koji je osumnjičen za ubistvo srpskog policajca u Loznici, brat je begunca iz kosovskog zatvora Fatona Hajrizija, piše prištinski Indeks onlajn.

Faton Hajrizi, koji je pre oko deset dana pobegao iz kosovskog zatvora, kazneno-popravnog centra Smrekovnica, sinoć je imao direktno uključenje u emisiju „Debata plus“ na TV Dukađini sa telefona svog brata Artana, piše pomenuti medij.

Kamera u jednom momentu hvata telefon voditelja na kome se vidi da Faton s njim razgovara preko telefona Artana Hajrizija.

Nedugo nakon televizijskog uključenja, sumnja se da su braća zaustavljena od srpske policije u pograničnom području.

Mediji: Begunac Faton Hajrizi brat osumnjičenog za ubistvo srpskog policajca, zajedno bili u kolima, sa bratovog telefona se uključio u emisiju 2
foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjini

Mediji podsećaju Faton Hajrizi do sada je devet puta bežao iz zatvora, a pred prištinskim sudovima osuđen je za ubistvo ruskog vojnika kod Drenice pre dve decenije, podsećaju mediji.

U pomenutom uključenju za Dukađini Faton Hajrizi izjavio je da nije na Kosovu nego negde u Evropi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je noćas u Loznici ubijen jedan policijski službenik, dok je drugi teško ranjen.

„Noćas, oko 00.55 časova u Loznici, prilikom kontrole vozila na kontrolnom punktu u Lipničkom Šoru, policijski službenici Stanice granične policije Trbušnica, zaustavili su mercedes tutinskih registarskih oznaka u kojem su se nalazile dve osobe.

Prilikom izlaska iz vozila jedna osoba je pucala iz pištolja, pogodivši policijskog službenika N. K. u grudi, a policijskog službenika V. I. u rame, nakon čega je pobegao.

Šta je Faton rekao u emisiji?

Faton Hajrizi tokom sinoćnjeg uključenja na TV Dukađini izjavio je da želi garanciju da ako se vrati na Kosovo neće biti maltretiran i poslat u ćeliju, piše Reporteri.net.

Rekao je da nije na Kosovu i da je na dan bekstva otišao u evropske zemlje.

„Hoću garanciju od nekoga da me neće maltretirati, da me ne drže u ćelijama, kao što su me i drugi put hapsili i držali u ćelijama, tukli, maltretirali“, rekao je Hajrizi.

On je tvrdio daje u KPC u Smrekonici doživeo najveće maltretiranje i provociranje.

Otac tvrdi: Artan je u Nemačkoj

Mustafa Hajrizi, otac Artana i Fatona Hajrizija, govorio je za Nacional i naveo da Artan Hajrizi nije na Kosovu već u Nemačkoj.

On je rekao da je Faton Hajrazi dobio pasoš svog brata Artana, za koji srpske vlasti tvrde da je pronađen u Loznici u Srbiji, gde je ubijen srpski policajac.

„Faton je radio te poslove, dobio je (Artanov) pasoš, otišao u Nemačku i tamo ga dobio. Ja sam njegov otac”, rekao je Mustafa.

On je dodao da nema informaciju odakle Fatonu pasođ njegovog brata.

„Otkako je otišao, nemamo informacije, ukrao je, ne znam šta je uradio, ima pasoš“.

Tvrdi da njegov sin Artan već osam godina radi u Nemačkoj.

Na pitanje da li je upoznat sa kim je Faton Hajrizi bio u kolima, Mustafa je odgovorio da ne zna i da „oni tamo (u Nemačkoj, prim. nov)  moraju da rade, nemaju ni pauzu“.

Ko je Faton Hajrizi: Sa 14 godina u OVK

Faton Hajrizi je osuđen za ubistvo ruskog vojnika. U vreme kada je izvršio ubistvo, imao je samo 15 godina. Za ovo ubistvo osuđen je na 27 godina zatvora. Ali, kako je sam Hajrizi priznao, tri dana nakon što je poslat u zatvor u Mitrovici, uspeo je da pobegne odatle. Događaj se dogodio 2000. godine.

„Ja sam Faton Hajrizi, koji je iz redova OVK otišao u rat kao 14-godišnjak. Ja sam Faton Hajrizi koji je delovao na severu 2006-2007 za dobrobit ove zemlje. Nije normalno, držali su me u zatvoru 23 godine, danas imam 40 godina”, rekao je on jednom prilikom

Za svoje prvo bekstvo iz zatvora rekao je da je koristio prozor kupatila u zatvoru u Mitrovici. Hajrizija su tada uhapsili vojnici KFOR-a. Kako je pokazao, pobegao je i po drugi put iz zatvora u Prištini, a jednom je pobegao i iz vojne baze 2012. godine, pobegavši iz zatvora u Prizrenu i prešavši preko ograde.

Posle policijske akcije, uhapšen je u julu 2007. godine, zajedno sa još šest zatvorenika, osuđenih za teška krivična dela. Nakon što su prošli ogradu zatvora, sedam zatvorenika su dočekali drugi ljudi, koji su počeli da pucaju na zatvorske čuvare.

Nakon obavljenog uviđaja, uhapšeni su neki zaposleni u Zatvoru Dubrava i još neke osobe za koje se sumnjalo da su pomagale u bekstvu.

Nekoliko meseci po bekstvu, u septembru 2007. godine, došlo je do oružane pljačke u Glogovcu, gde su četiri osobe sa oružjem i maskama opljačkale zlataru i u bekstvu upucale dvojicu policajaca i vlasnika radnje. Vrednost ukradenog zlata bila je oko 63 hiljade evra.

U nastavku potrage za razbojnicima, u selu Bruznik-Vučitrn, policijska patrola je pokušala da zaustavi sumnjivi automobil. Osumnjičeni iz tog automobila pucali su na policiju i vatrenim oružjem ranili dvojicu policajaca i uspeli da pobegnu pešice.

Sumnjalo se da su iste osobe izvršile pljačku i ranjavanje u Glogovcu. Faton Hajrizi i Burim Baša uhapšeni su u oktobru 2007. godine u kući u naselju Sunčani breg u Prištini. Tokom racije pronađeno je nekoliko komada oružja.

Posebne vesti o slučaju ubistva policajca u Loznici:

Dačić za RTS: Reč je o terorističkom napadu koji dolazi sa KiM od strane albanskih struktura

Zdravstveni centar Loznica: Ranjeni policajac trenutno u stabilnom stanju

Za osumnjičenim za ubistvo policajca traga se i u Republici Srpskoj

Mediji: Begunac Faton Hajrizi brat osumnjičenog za ubistvo srpskog policajca, zajedno bili u kolima, sa bratovog telefona se uključio u emisiju

Ubistvo u Loznici preuzelo VJT u Šapcu: Uhapšen vozač automobila iz kog je pucano, za napadačem se traga

Gradonačelnik Loznice: Napad na policiju je napad na državu

Kurti: Nema informacija o ubistvu policajca u Srbiji

Vučić uputio saučešća porodici i kolegama ubijenog policajca Nikole Krsmanovića

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari