Pojam decentralizacija postaje sve prepoznatljiviji širom Srbije, a jednu od najvećih uloga u tome odigrale su društvene mreže Fejsbuk i Tviter, kao i sajt Jutjub na kome je, prema podacima Kancelarija nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije (KNSD RS), ovaj pojam povezan sa oko 650 linkova, među kojima i 19 onih koje je postavila upravo ova Kancelarija.

Većina klipova odnosi se na aktivnosti političkih partija, nevladinih organizacija i raznih udruženja građana. Takođe, posetioci Jutjuba mogu pogledati i serijal od pet spotova Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kao i klipove iz kampanje „Decentralizacija nema partijsku knjižicu“, a mogu se pronaći i izjave o decentralizaciji mnogih javnih ličnosti.

Što se tiče Fejsbuka, ukoliko ukucate pojam „decentralizacija“ na pretraživač ove društvene mreže, pojaviće se nekoliko profila – Decentralizacija Srbije (Evropeizacija Srbije), Nacionalna koalicija za decentralizaciju i Decentralizacija Srbije, KNSD RS, kao i nekoliko profila zaposlenih u ovoj Kancelariji. Naravno, ne treba zaboraviti i profil Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), nevladine organizacije koja se bavi lokalnom samoupravom.

Na profilu Decentralizacija Srbije (Evropeizacija Srbije) http://www.facebook.com/#!/decentralizacija mogu se pronaći različite preporuke o strategiji koja bi trebalo da se upotrebi u uspešnijem organizovanju na lokalu, ali i peticije koje bi pomogle bržem napredovanju procesa decentralizacije. Takođe, oni koji „lajkuju“ ovu stranicu mogu da pročitaju i razne postove, poput onih da je Srbiji potreban dvodomni parlament, maksimum 250 funkcionalnih opština, kao i da Kikinda, Vršac, Pirot, Zemun i Sremski Karlovci treba da dobiju status grada, a Nova Pazova, Donji Milanovac, Novo Vučje i Veliki Šiljegovac status opštine.

Građani koje zanimaju aktivnosti KNSD RS detaljno se mogu informisati na sajtu www.decentralizacija. gov.rs, kao i na Fejsbuk strani www.facebook.com/Kancelarijaza decentralizacijuRS. Kancelarija poziva sve zainteresovane za pitanja decentralizacije da postanu članovi i lajkuju Fejsbuk stranu „kako bismo zajedno tražili odgovore na mnoga pitanja sa kojima ćemo se susretati u procesu decentralizacije“.

Na profilu SKGO autori se uglavnom bave problematikom ravnomernog regionalnog razvoja i rada lokalnih samouprava. Ova grupa ne predstavlja samo mesto za pribavljanje informacija, već i forum za međusobnu razmenu mišljenja o smanjenju nadležnosti centralne vlasti i o aktivnostima SKGO. Fejsbuk stranicu, sa preko 2.800 prijatelja, ima i Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD). Na Tviteru je situacija slična, jer su profil otvorile skoro sve već pomenute organizacija – KNSD RS, Decentralizacija Srbije i SKGO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari