FERKA u Kikindi: Kad se protivnik koristi prljavim sredstvima, povedeš i drugare i nadjačaš ga brojnošću. 1Printskrin / N1

Kikinda je večeras bila domaćin tribine kampanje FERKA, a o predstojećim lokalnim izborima sa građanima su razgovarali narodna poslanica Jelena Jerinić, student Fakulteta političkih nauka Pavle Cicvarić, sudija u penziji Savo Đurđić, izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović i novinarka Jelka Jovanović.

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa podsetila je da je FERKA startovala kao kampanja za fer izbore, ali da danas, kada je jasno da fer uslova nema, nastupa pod parolom “Izađi na ferku” i pozivom da se na izbore izađe. Kako je rekla, fer borbe nema, a kad znaš da se protivnik koristi prljavim sredstvima, ti onda na ferku povedeš i drugare i nadjačaš ga brojnošću, prenosi N1.

Dodala je i da autoritarna vlast nikada neće najpre dati slobodne izbore, jer zna da bi na takvim izborima izgubila, ali ako vršimo pritisak na svim nivoima, sinergijom možemo doći do rezultata.

“Ne možemo očekivati da neko ko je izmestio sve institucije iz naših života i napravio zarobljenu državu odjednom doživi prosvetljenje”, rekla je ona i dodala da na trenutne razlike u opoziciji treba gledati kao na različite taktike koje imaju isti cilj. Ona je zato apelovala na pristalice različitih opozicionih struja da ne ulaze u međusobne rasprave, jer “važno je boriti se i na različite načine”.

Stojanović je podsetila i na iniicjativu koju je FERKA pokrenula, a to je da Ustavni sud odluči da li predsednik države krši Ustav time što se njegovo ime nalazi na svakoj izbornoj listi na lokalnim izborima. Da bi postupak bio pokrenut, potrebno je da ga podrži 84 narodnih poslanika, a do sada je inicijativu potpisalo njih 59. Ona je pozvala i ostale opozicione poslanike da podrže, ali i poslanike vlasti jer “ako su sigurni da predsednik ne krši Ustav, onda ne bi trebalo da se plaše odluke Ustavnog suda”.

Sudija u penziji Savo Đurđić kazao je da jesmo svedoci trenutne nedelotvornosti pravnih sredstava, ali da od instutucionalne borbe ne treba odustajati i da ne dozvolimo da borba pređe na ulicu dok ne iscrpimo sva raspoloživa sredstva, jer je rizik da će tada stradati najneviniji.

Govoreći o važnosti lokalnih izbora, Đurđić je podsetio da Kikinđani nisu imali opozicione predstavnike od 2020. godine usled “pokušaja da se bojkotom ukaže da nemamo demokratiju u Srbiji”.

“Izgubili smo infrastrukturu u lokalnoj zajednici po celoj Vojvodini i po celoj Srbiji. Kada nemamo predstavnike, ne znamo šta se događa, i krajnje je vreme da dobijemo sistem demokratije, to nam sleduje po Ustavu”, rekao je on. Dodao je i da se “na lokalu najbolje vidi neuspeh jedne politike koja nam se prema izjavama iz centrale Beograda predstavlja kao uspešna”. “Ali kad dođete u manja mesta, odete u prodavnicu, onda vidite da navodno visoke penzije i plate ne odgovaraju realnosti, da postoji kriminal… Mi moramo da razotkrivamo na svakom koraku”, rekao je on.

Narodna poslanica Jelena Jerinić kazala je da su zloupotreba prava i nepravda svakodnevno prisutne, ne samo na izborima.

“To je kriminalna hobotnica čiji su pipci svuda – u vrtiću, na radnom mestu, svuda gde su resursi. Pipke treba da sečemo jedan po jedan i ne smemo da prepustimo nijedan deo prostora koji možemo da zauzmemo. Stalno govorimo o Aleksandru Vučiću, ali ja mislim da je nemoguće da jedna osoba sve to kontroliše. Mnogi su tu koji vrlo svesno učestvuju i zato moramo da ukazujemo na odgovornost svih onih koji u tim delovima sistema učestvuju”, rekla je Jerinić.

Ona je dodala i da u Srbiji danas prvi put posle uvođenja višestranačka na svim nivoima imamo jednu koaliiciju na vlasti – na republici, u pokrajini, u svim jedinicama lokalne samouprave. “Nema opštine i grada u kojima je drugačija vlast i to je rezultat bojkota. Ne izlazi se na izbore samo onda kada se unapred zna da će se pobediti, već je pitanje da li ćemo imati svoje predstavnike. Vlast dovodi birače, kroz tzv. izborni turizam, tamo gde gubi podršku, tamo gde ni uz svu kupovinu glasova i mahinacije ne može da namakne većinu. Jedini lek za to je što masovniji izlazak na izbore, jer što manje ljudi izađe na izbore, oni moraju manje da kradu, a ako bismo bojkotovali – ostavili bismo im brisan prostor”, rekla je ona.

Komentarišući rezultate istraživanja koji pokazuju da je 25 odsto građana mislilo da su izbori u decembru bili predsednički, a da je 60 odsto mislilo da je Vučić kandidat, novinarka Jelka Jovanović kazala je da su “mediji danas ne samo sluge već i saučesnici u sluđivanju javnosti”. Medijska dominacija predsednika države, ocenila je ona, jeste veći problem od biračkog spiska, jer da mediji izveštavaju i ukazuju na greške u sistemu, onda ne bismo inali ovoliko sluđivanje javnosti i probleme sa biračkim spiskom.

Jovanović je dodala i da treba raditi na promeni izbornog zakona, te da je za Srbiju najbolji proporcionalni izborni sistem da otvorenim listama. “Čovek onda glasa i za listu ali i za kandidate sa liste i u republički i lokalne parlament ulaze oni kandidati koji imaju najviše glasova pojedinačno”, rekla je ona.

Jovanović je imala i poruku za opoziciju koja izlazi na izbore:

“Drugog juna uveče izađite odmah sa onim rezultatima koji postoje. Nemojte čekati kao 17. decembra. I recite odmah šta se dalje radi, od 3. juna!”

Pavle Cicvarić je skrenuo pažnju na to da u njegovom rodnom Užicu deponija gori danima, i da umesto to bude tema na lokalnim izborima u ovom gradu, serviraju se spoljnopolitička pitanja i “velike” teme. Tako, kaže on, lokalni problemi guraju se u stranu jer je za vlast lakše da poene pokupi na drugim temama. On je takođe apelovao na opoziciju i njene pristalice da se uzdrže od međusobnih napada i teških reči poput “kolaboratori” i “izdajnici”. Nivo kolegijalnosti mora da se održi, poručio je on, “jer će morati da sarađuju u budućnosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari