FERKA u Subotici: Ako ne glasamo, ne treba da se čudimo što živimo u autoritarnom režimu 1

Tribina kampanje FERKA, o aktivizmu i predstojećim lokalnim izborima održana je danas, 17. maja u Subotici, gde su sa građanima razgovarali novinarka Szabad Magyar, Szó Margareta Tomo, menadžerka Turističkog klastera, Izabela Lanji Hnis, studentkinja, Elena Čavlin, student, Pavle Cicvarić, skup je moderirao Vladimir Polovina, osnivač škole kritičkog mišljenja Centar za nauku i umetnost, aktivista i deo Novog Optimizma.

Učesnici debate istakli su da društvena odgovornost, u vidu veće lične hrabrosti i angažovanja zajednice, može doprineti promenama u društvu. Govoreći o lokalnim izborima, ocenili su da se nacionalne teme nameću građanima kako bi se skrenula pažnja sa svakodnevnih problema na lokalnom nivou.

Novinarka, Margareta Tomo, naglasila je da nedostaje veća društvena odgovornost i da ljudi često ne prihvataju aktivizam i promene zbog različitih izgovora, poput brige za posao ili decu. Prema njenim rečima, ovo odražava nepostojanje odgovornosti prema zajednici.

„Pitanje je kako to menjati i da li ćemo se ikada pobuniti ili ćemo se vući ispod stola pa nek prođe život, ako pričamo o manjinama o zajednici u kojoj ja živim to je getoizacija, mi nemamo interkulturalnu zajednicu. Stoga, potrebna nam je društvena odgovornost kako vratiti društvu veru u vrednosti“, izjavila je Tomo.

Menadžerka Turističkog klastera, Izabela Lanji Hnis, dodala je da strah vlada među ljudima iz različitih razloga, ali da je potrebno suprotstaviti se.

„Nije dovoljno da se pobunimo, već da time menjamo sistem. Odgovornost je i prema izborima. Treba reći ‘izaći ću na izbore, glasaću’, to je odgovornost i prema sebi“, rekla je ona.

Studentkinja, Elena Čavlin, je istakla da je neophodno angažovanje u zajednici s ciljem da se promeni sistem koji ne valja. Kako je kazala učešće na lokalnim izborima je ključno za svakodnevni život.

„Ako živiš u jednoj zajednici moraš da doprineseš, da se boriš za slobodu, za prava, jer ako ne izlazimo da glasamo ne treba da se čudimo zašto živimo u autoritarnom režimu. Prvi put posle 20 godina imamo odvojene lokalne od parlamentarnih i predsedničkih izbora. Kada je u pitanju Subotica prva reč koja meni pada napamet jeste pasivnost i uspavanost, a ono što se prenosi sa nacionalnog na lokalni nivou, i to je ta haotičnost“, izjavila je Čavlin.

O važnosti aktivizma i angažovanja govorio je i student, Pavle Cicvarić, naglasivši da to podrazumeva konkretan rad u zajednici, ali i učenje o demokratiji, socijalnoj pravdi. Kako je rekao svaka tema je politička, od onih lokalnih da li će ulice biti čiste, „to je deo političkog angažovanja“.

„Ja dolazim iz Užica, mi tamo ovih dana imamo deponiju koja gori, a nama govore samo o Kosovu ili sankcijama, dok mi već dve nedelje ne možemo da dišemo. Ja u Užicu želim da vidim odgovore na ta pitanja i ko je odgovoran za takvo stanje“, kazao je Cicvarić.

Učesnici su poručili da je potrebno da se građani pobune protiv sistema, a izbori su deo tog procesa. Rečeno je da je pravi način borbe protiv režima glasanje.

Tribine kampanje FERKA organizuju Građanske inicijative i pokret Novi Optimizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari