Festival Ulpijana o paljenju krsta kod Gračanice: Odali smo počast hrišćanstvu 1Foto: Srpska pravoslavna crkva/EPR

U ionako krajnje povišenoj napetosti u odnosima između srpske zajednice i albanske većine na Kosovu nastaloj usled upada Kosovske policije u preostale srpske ustanove na Severu, tokom vikenda je i umetnički prefromans doživljen kao politička provokacija.

Javnost je u nedelju za umetnički performans na Kosovu saznala iz saopštenja SPC, odnosno Eparhije raško-prizrenske.

U saopštenju je navedeno da je festival u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpijane pored Gračanice započeo neopaganskim performansom paljenjem krsta.

Festival Ulpijana je pak saopštio za Kossev da je to bio deo „umetničke predstave“ i upravo zato da bi se „odala počast“ sv. Floru i Lavru, za koje navode da su bili „prva dva dardanijska mučenika“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА (@eparhijaraskoprizrenska)

„Eparhija raško-prizrenska sa uznemirenjem je primila vest da je ovogodišnji Ulpijana festival u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpiane pored Gračanice započeo neopaganskim performansom u kome su zapaljena tri velika krsta“, saopštila je Eparhija raško-prizrenska, uz fotografije na kojima gore po tri krsta viša od ljudi u nošnjama koji stoje pored njih.

Iz festivala su odgovorili da su upravo time odali omaž snazi hrišćanstva uprkos progonu.

„Ove godine, u okviru Ulpijana festa, posvetili smo pozorišnu predstavu sećanju i odavanju počasti dvojici dardanijskih prvomučenika, Svetom Floru i Lavru. Ovi mučenici, kako istorijski zapisi pokazuju, bili su progonjeni od strane rimske uprave zbog svoje hrišćanske vere“, odgovorili su Kossevu iz Festa, ali i podsetili na to da:

„Umetnička dela koja prikazuju Flora i Lavra nalaze se u manastiru Gračanica i katedrali Majke Tereze u Prištini“.

„Da bi odao počast njihovom otporu i trijumfu hrišćanstva uprkos progonu, reditelj predstave izabrao je snažan simbolični gest: zapalio krst. Ovaj čin predstavlja to da je uprkos pokušajima ugnjetavanja hrišćanstva, vera samo jačala. Vatra na krstu nije zamišljena da vređa, već da simbolizuje trajnu pobedu hrišćanstva“, istakli su dalje.

Iz festivala poručuju da se radi o čistoj umetnosti, da ona nije uvredila Albance katolike koji su predstavu videli i pozvali i Srbe da dođu na „vino i rakiju“.

„Želimo da istaknemo da je ova predstava čisto umetnička, bez političke ili verske agende. Pozivamo sve, pa i srpsku zajednicu, da nam se pridruže u ovoj proslavi istorije i kulture. Nakon predstave gosti mogu zajedno uživati u domaćem vinu i rakiji. Juče je na predstavi prisustvovalo mnogo Albanaca katolika, a niko se nije osetio uvređenim, jer je namera emisije čisto umetnička“, zaključili su.

Kossev je nakon odgovora koji su dobili od Festivala Ulpijana kontaktirao Eparhiju.

„U hrišćanskoj tradiciji ne postoji običaj da se svetitelji i hrišćanska vera proslavljaju paljenjem najsvetijeg znaka hrišćanstva. Svetitelji se u hrišćanskoj tradiciji slave molitvom i liturgijom kao i procesijama (litijama) u kojima se nosi krst. Uostalom na takav način je proslavljen praznik dvojice prvomučenika na ovim prostorima u pravoslavnoj crkvi Sv. Flora i Lavra u Lipljanu juče“, saopšteno je iz Eparhije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari