Fico je prvi posetio Beograd posle otvaranja pregovora i uručio Dačiću ključeve EU 1Printskrin TV B92

Robert Fico bio je prvi premijer jedne države članice koji je posetio Beograd nakon otvaranja pristupnih pregovora Srbije sa EU 21. januara 2014. godine.

Fico je stigao četiri dana kasnije u u zvaničnu posetu Srbiji, i uručio je simbolično tadašnjem premijeru Srbije Ivici Dačiću ključ kapije Evropske unije.

Ivici Dačić je tada poručio da kada se sagledaju argumenti za ulazak Srbije u EU i protiv tog ulaska, samo zlonamerni mogu da kažu da ne postoji interes za to članstvo.

U delegaciji sa Robertom Ficom bio je i tadašnji ministar inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Miroslav Lajčak.

Fico je imao razgovore i sa tadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Nikolić je podvukao da je Srbija otpočevši pregovore vezala svoju sudbinu za Evropsku uniju i da je spremna je da ispuni uslove koje članstvo podrazumeva.

Napominjući da u domaćoj javnosti postoji nerazumevanje oko poglavlja 35 u kome se pominje normalizacija odnosa Beograda i Prištine Nikolić je naglasio da „normalizacija ne može značiti priznavanje Kosova i Metohije.“

Svi srpski zvaničnici zahvalili su Ficu za to što Slovačka ne priznaje nezavisnost Kosova.

Slovenački premijer Roberto Fico pogođen je danas sa više hitaca u atentatu u Bratislavi, opširnije na Danasovom portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari