Fila: Ne treba jedna partija da dominira 1Foto: Medija centar

– To što sam 49. kandidat na izbornoj listi Socijalističke partije Srbije ne znači da sam uzeo člansku kartu te stranke. Niko iz SPS to od mene nije ni tražio i mislim da je kasno da u osmoj deceniji života prolazim kroz partijsku omladinu i pevam „ide Tito preko Romanije“. Rekao sam da hoću da pomognem socijalistima da dobiju zavidan broj glasova i da prava levica ojača na drugoj poziciji, kaže za Danas Toma Fila, advokat i kandidat na listi SPS, i dodaje da je pogrešno da postoji dominacija samo jedne stranke u društvu.


Politika dominacije jedne stranke, kao što je bio Savez komunista, u istoriji se pokazala pogrešnom. To je potvrđeno i na primeru Demokratske stranke, kaže Fila i dodaje da je siguran da će se to ponoviti i na slučaju Srpske napredne stranke sa svim njenim sastavom u kome su i Vuk Drašković i Aleksandar Vulin i Nenad Popović. „To je jedan melanž, koji nikada u životu nisam video i čija je želja da se ogrebe o Vučićevu snagu i da se dohvati jednog ili dva poslanika kako bi opstali“, kaže Fila.

Na pitanje zbog čega se baš sada odlučio da uđe u politiku i na listi socijalista, Fila odgovara da je levičar čitavog života. „Moj otac je bio to isto i zato je zaglavio Mathauzen, ali pošto nikada nije voleo komunizam, nagrađen je sa 24 meseca zatvora, a ja svim mogućim smetnjama u radu. Socijaldemokratska ideja je ideja porodice Fila i posle promene statuta i programa SPS shvatio sam da je to pravi program. Voleo bih da je sa SPS i Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića, jer imaju toliko sličnosti“, ističe Fila.

On napominje da je lično tražio da ne bude u vrhu izborne liste socijalista. „Rekao sam ako dobijete više od pedeset poslanika, ja ulazim u parlament, ali ako dobijete 29, a to mesto su mi nudili, neću da budem poslanik , jer će taj broj poslanika biti samo jezičak na vagi koji ne može mnogo toga da promeni“, ističe sagovornik Danasa.

On napominje da još ne zna da li će aktivno učestvovati u kampanji socijalista. „Ako traže, učestvovaću u kampanji, ali ne mogu tako aktivno zbog godina“, ističe advokat Fila i dodaje u šali da će aktivno učestvovati u kampanji ako socijalisti budu posećivali društvo Oganj.

Problemi sa listom radikala

Vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj objasnio je juče da RIK nije proglasio izbornu listu radikala za parlament, predatu prekjuče, usled nepravilnosti u kompjuterskom sistemu u Kosjeriću. Reč je o grešci u uverenju o državljanstvu jednog kandidata SRS, u vezi s datumom, koja će biti ispravljena i lista proglašena, najavio je Šešelj. Radikali bi, po redosledu prijema kandidatske liste, ukoliko se neko ne pojavi u međuvremenu, trebalo da zauzmu broj 4, iza lista SNS, DS i SPS.

Nedićev unuk na listi DSS i Dveri?

Na izbornoj listi DSS i Dveri koju predvode Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović naći će se i Aleksandar Nedić, unuk Milana Nedića, kao predstavnik Srpskog liberalnog saveta, prenose mediji. Ova lista još nije predata, a Nedić se zbog postupka rehabilitacije svog dede, u poslednje vreme, povremeno pojavljivao u medijima. Tvrdi se da će na ovoj listi biti i analitičar Đorđe Vukadinović, kao nestranačka ličnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari