Filip David: Srbija nema političara spremnog da načini istorijski sporazum s Albancima

Ostavite komentar


  1. Уз дужно поштовање Филипа Давида морам да приметим да овакву изјаву ни један Јеврејин у Израелу не би дао у вези споразума са Палестином.

  2. Bože mili, koliko ovakvih umišljenih veličina, koje veoma liče na obične budale, ima Srbija? Ko je ovaj čovek, koji se s vremena na vreme javlja sa ovakvim porukama? Kakav SPORAZUM SA ALBANCIMA? Pa zar nismo već potpisali neke sporazume, kojih se Albanci ne pridržavaju? Da li nam treba još takvih „sporazuma“ ili, ovaj „Fićko“ pod sporazumom smatra da treba da se odreknemo Kosova i Metojije uz koje bi dodali i južno pomoravlje?

    1. To je čovek koji ima svoje mišljenje , javno ga iznese i ne vređa nikoga .Za razliku od neobičnih budala .

      1. Pa, kakvo je to misljenje o zakljucenju istorijskog sporazuma sa Albancima? Tako nesto, verovatno grublje formulisano, rekla bi svaka prodavacica za tezgom na Kalenica pijaci, a od uglednog pisca, nacitanog coveka, ocekujemo nesto malo originalnosti, nesto sto nismo imali prilike da cujemo.

      2. Ima političara koji su spremni da potpišu takav sporazum, ali oni nisu na položaju koji je relevantan, srpska javnost je opterećena temom Kosova i ne vidi koja je manipulacija u pitanju, jer na temi Kosova se dobijaju izbori.
        Pretpostavimo da Srbija na neki način dobije Kosovo, onda se organizuju izbori, na kojima pobjeđuje najekstremnija albanska partija i ne postoji način da se iz Beograda vlada bez terora, a to se ponovo vraća na početak i sve se vrti u krug.
        Filip vidi malo dalje i nije populist, pa nije za očekivati da njegovi stavovi naiđu na odobravanje.

    2. Zamislite ovakvu situaciju: Međunarodna zajednica na čelu sa SAD vrate Kosovo i Metohiju u sastav Srbije kako to naš Ustav i reguliše. Prvi izbori i po sadašnjem izbornom sistemu Albanci osvoje najmanje trećinu poslanika u Parlamentu. Ekstremne albanske partije bi sigurno izvukle gotovo sve albance na izbore ali i one u tzv Preševskoj dolini. Nakon tih izbora bez njih je nemoguće formirati Parlament, vladu. Koje ministarstvo bi dobili? Odbrane, unutrašnjih poslova, privrede, ekonomije…Očekivati je da se u Parlamentu govori albanski. U Parlamentu zatraže priključenje Kosovu i Metohiji tzv Preševke doline. Ukratko situacija kao u Makedoniji sa Albancima.
      Dali ste nekad razmišljali i o tim stvarima i mogućnostima.
      Kada je Srbija na sličan način od Ugarske posle Velikog rata dobila Bačku, Banat, Baranju… bilo je u redu. Gubiti teritorije je teško i obavezno nepravedno.
      Razmišljate i o tome.

      1. @MiR

        Kakav komicni pokusaj spinovanja. Gde su te samo nasli.

  3. НИ ВЛАСТ, НИ ОПОЗИЦИЈА
    НЕМАЈУ РЕШЕЊЕ

    Постоји решење за економске, социјалне и политичке
    проблеме Србије, укључујући
    и проблем са Косметом,
    али то решење није у рукама
    ни власти, ни опозиције,
    него у рукама доказаних врхунских стручњака.

  4. Господине Давид, када ћете у Јерусалиму одржати предавање о томе да је Палестина независна држава Палестинског народа?

    1. Tako je Gagi u pravu si. Mi se najbolje osećamo u našoj omiljenoj večitoj samoizolaciji dok se ćeramo oko Kosova sve dok nas ne ostane celih 17 za pod maslačak.

  5. Jedino Pola Kosova sa eksteritorijalnoscu Manastira i Republika Srspska. To bi mozda moglo da prodje na referendumu. Da se sprece sadasnji, a i prvi sledeci sukobi sa svetom. Bez paketa samo ulazimo u nove ucene i sankcije oko RS.

  6. „Kosovo nije Srbija, niti će to više ikada biti, a iako to svi u Srbiji znaju….“ Kada pisac hoće da se bavi politikom onda „padaju“ ovakve izjave Imali smo mi u našoj prošlosti dosta ovakvih primera. Vremešni pisac upotrebljava teške reči neprimerene njegovim godinama. Ja za sebe kažem da ne znam šta to znači da Kosovo nije Srbija, a još manje bih sebi dozvolio da delujem proročanski i da kažem da to nikada vise neće biti. Podsetio bih cenjenog pisca na nastanak države Izrael (nikad ne reci nikad), i dobronamerno savetovao da se bavi pisanjem, i da se mane političarenja.

  7. Apsolutno sam protiv ove izopacene i diktatorske vlasti u svakom pogledz,ali ne mogu da shvatim zasto ovaj covek godinama govori uvek protiv Srbije. Mozda je placen za to, ne znam. Prica da Kosovo nije Srbija,a zdusno se zalaze da Izrael okupira sto vise tudjih teritorija. To mu ne smeta,neshavtljivo

  8. Kosovo je onoliko albansko, koliko srpsko, i obrnuto, uvek je bilo i biće, te se običan čovek iznova pita čemu isključivosti u zadnjih nekoliko decenija, kada je kroz istoriju nepromenjeno.
    Život koji ljudi grade, politika i političari razgrađuju, unoseći u isti ljudima nesreću i bedu
    Od kad znam za sebe, odnosno koliko sam uspevao da pročitam, saznam i shvatim, ova činjenica je jedina istinita.
    I u Jugoslaviji, odnosno Vojvodini, u kojoj sam rođen i živim, razmišljao sam na isti način, te ne vidim razlog da razmišljam drugačije, koliko danas, toliko u budućnosti bez obzira na trenutne interese bilo koje strane.
    Toliko je primera u svetu – Švajcarska, na primer – da zadivljuje ispoljavana glupost kroz istoriju.
    – Ne znam ima li svemiru kraja, ali uveren sam da gluposti, nema. (Ajnštajn)

  9. Teško je i pretpostaviti koji broj građana Srbije danas razmišlja razumno i realno o sudbini Kosova kao gospodin David . Ne radi se samo o posledicama infantilne propagande sadašnje vlasti, nego i o vekovnim predrasudama koje obično žive u neprosvećenim narodima. Ostaje samo nada ( koja nikad ne umire ) da se već rodio budući političar/ka koji će na civilizovan način pokušati da urazumi i jednu i drugu naciju da nađu rešenja za normalne, ljudske odnose!

  10. Kada citam te komentare pitam se zasto dialog medju Srbije i Kosova.Vi ste puno daleko od realiteta ne znam gde ce to vama voditi samo jednu mogu da kazem da Kosovo nije Srbija i nikada nece bit a vjerujem da jednog dana i sam srbski narod to da vidi ali sigurno bice kasno.

    1. Florin , grdno se varas. Za petnajest , mozda 20 godina , situacija u svetu ce biti apsolutno drugacija. A tada , kad bukne neki sukob svetskih razmera , mi cemo osloboditi Kosovo. A sta ce tada biti , razmisli.

  11. da Davide u pravu ste 100% evo dans Dačić odgovorio abasadoru SAD…pa bi kometarisala “ šta priliči Jupiteru ne priliči volu“ (stara latinska izreka). A ima i naša narodna „ne može šut sa rogatim“. Ama dosta Dačiću ratovanja sa SAD, nije vam bilo dosta?

  12. Ovaj čovek bio bi javnosti nezanimljiv i anoniman da se ne oglašava isključivo s tezom da Srbija treba da prepusti delove svoje teritorije i suvereniteta onima koji to od nje otimaju. Aferim. Ali, uz jednu posebnost, da to čini samo Srbija i srpski narod, i eventualno Rusija. Ostalima se ima ispuniti svakovrsni teritorijalni zahtev. A osobito ako ide na račun Srbije. Toliko o principima.

  13. Kad Kaze Filip David da Kosovo ne moze da se vrati unazad u okfiru Srbije to treba ozbilno gledati. Albanski narod na Kosovo je ratovao za slobodu i uz pomoc velikih sila dobio Drzavu isto tako kako je dobio i Srbija 19 e 20 veku, prema tome dok postoji ovaj svetski poredak albanci imaju zastitu. Ukoliko neki od srba misli da se krene u rat da bi dobio Kosovo onda treba da se pripremi za rat protiv svih, znaci protiv albanskog naroda na celini i protiv zapadnog sistema. I Turska moze da kaze da Srbija 500 godina bila njegova teritorija i da krene u rat i da podigne sve xhamije koje su rusene po srbiji ima ih stotina ali zapad to ne dozvolava. Kosovo je nezavisna drzava i tako ce da bude onoliko koliko albanski narod to zele. 4% srba na Kosovo nemoze da diktira tempo razvijenosti te zemlje. Toliko za onoga ko misli drugacije.

    1. Jedino resenje je ujedinjenje Srbije i Albanije.Rasmislite o tome

  14. Jedan od retkih glasova razuma, sjajan knjizevnik i intelektualac.

  15. svi pametni a niko nesto konkretno da uradi vucic je bar nesto probao

Ostavite komentar


Politika

INTERVJU Miloš Stanković (Novi DSS): Opstanak Republike Srpske se brani na Kosovu i Metohiji 10

INTERVJU Miloš Stanković (Novi DSS): Opstanak Republike Srpske se brani na Kosovu i Metohiji

"Može se dogoditi da agresivno insistiranje Aleksandra Vučića i SNS-a na projektu Jadar pitanje iskopavanja jadarita postavi kao sudbonosno pitanje, kako naše, tako i svih budućih generacija koje će živeti u Srbiji. Tada sve razlike u okviru opozicije treba ostaviti po strani. Ipak, prethodna loša iskustava sa delom opozicije, a o kojima je bilo reči, nalažu oprez", navodi u intervjuu za Danas Miloš Stanković, član Predsedništva Nove Demokratske stranke Srbije i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, upitan za saradnju opozicionih grupacija u borbi protiv iskopavanja litijuma.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.