Filip Karađorđević: Jasenovac - rana roda moga koja ne može da zaraste 1Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

”Jasenovac, rana moga roda koja ne može da zaraste, koja boli i opominje”, poručio je princ-naslednik Filip Karađorđević koji je prisustvovao je 7. septembra obeležavanju sećanja na Svete novomučenike jasenovačke u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Princ-naslednik prvi je član Kraljevske porodice Karađorđević koji je posetio Jasenovac i ovo je već četvrta godinu zaredom da prisustvuje obeležavanju sećanja na Svete jasenovačke novomučenike, saopšteno je iz kabineta Filipa Karađorđevića.

Filip Karađorđević je istakao da utehu pruža činjenica da naša Crkva vodi brigu o sećanju na stradale u Jasenovačkom logoru i posebno istakao značajnu i istorijsku ulogu Eparhije pakračko-slavonske i vladike Jovana zbog svega što su uradili i što rade kako nikada ne bi zaboravili žrtvu Jasenovačkih mučenika i kako bi sve veći broj Srba dolazio u Jasenovac.

U okviru obeležavanja Sećanja na Svete jasenovačke novomučenike Muzej žrtava genocida otvorio je stalnu izložbenu postavku u zdanju „Ustaške bolnice“, jednom od dva preostala autentična objekta nekadašnjeg koncentracionog sistema i logora smrti Nezavisne države Hrvatske u Jasenovcu.

Molitvenoj proslavi prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Vlade Srbije Sava Stambolić, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, državni sekretari u ministarstvima Srbije, ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina, podseća se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari