Više od trećine preduzeća koja je Demokratska stranka objavila kao svoje finansijere u 2008. ne nalaze se u evidenciji Agencije za privredne registre. Prema dostupnim finansijskim izveštajima firmi koje su registrovane, rečje pretežno malim preduzećima, koja zapošljavaju od jednog, dva do desetak radnika i sa izrazito malim dobitkom. Zanimljivo je da su dve firme poslovale čak i sa gubitkom.

Iako u izveštaju DS-a piše da je sedište, jednog od finansijera, preduzeća Step grup u Vrnjačkoj Banji, u registru Agencije postoji ta firma, ali sa centralom u Beogradu i koja je završila prošlu poslovnu godinu s gubitkom od čak 13,6 miliona dinara.

Takođe, beogradska firma Fit Inženjering poslovala je s gubitkom u 2007. od 1,5 miliona dinara.

Na pitanje kako je moguće da se najveća politička partija u Srbiji finansira pomoću donacija od ovako malih firmi, Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke, kaže za Danas da su navedene firme finansirale lokalne i opštinske stranačke odbore, a ne centralu u Beogradu.

– To su male firme koje su pomagale opstanak lokalnih odbora u malim gradovima dok je centrala nezavisna od privatnog kapitala – kaže Đurišić.

Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS-a, naglašava da je DS „izrazito štedljiva stranka i da centrala troši samo novac koji je dobila iz budžeta“, odnosno da joj nisu potrebne donacije.

Među finansijerima DS-a nalaze se i firme koje zapošljavaju jednog ili po dva radnika, kao što je recimo Seed Invest (dobit 607.000 dinara) i Trag M (dobit 338.000 dinara) iz Vrnjačke Banje sa po jednim službenikom. Preduzeće Stig KMN iz Loznice zapošljava samo dva radnika i u godišnjem finansijskom izveštaju za 2008. prikazao je neto dobitak od 148.000 dinara. Iz istog grada kao sponzor DS-a pojavljuje se firma Euroimpex tim beton koja je, prema godišnjem finansijskom izveštaju za prošlu godinu, ostvarila dobit od 895.000 dinara. Broj radnika je takođe dva. Sa istim brojem radnika firma NS kompjuters poslovala je s dobitkom od 592.000 dinara.

Dva zaposlena ima i firma Agreco iz Sremske Mitrovice, koja je zaradila 109.000 dinara. U firmi Ensigma iz Pančeva, broj zaposlenih je nešto veći – svega tri. Za 2007. godinu prijavljen je neto dobitak od 309.000 dinara.

Među finansijerima DS-a nalazi se i preduzeće Fruteks iz Banoštora, koje ima 12 zaposlenih i ostvarilo je poslovni dobitak od 65.000 dinara. Preduzeće Čelik iz Žitorađe ostvarilo je dobitak od oko 4,5 miliona dinara, zapošljava 160 radnika. Firma Trias iz Vrnjačke Banje ostvarila je dobitak u poslovanju od milion dinara i ima 15 zaposlenih.

Sa osam zaposlenih firma Elektra iz istog grada završila je prošlu godinu sa dobitkom od 660.000 dinara. Preduzeće ADG info-stan iz Požarevca s 52 zaposlena prihodovalo je 364.000 dinara. Jedino javno preduzeće koje je poslovalo sa suficitom od 2,5 miliona dinara i koje je doniralo DS je Direkcija za izgradnju grada iz Kikinde.

Preduzeće Verazo iz Raške ima šest zaposlenih, dok je neto dobitak 196.000 dinara, prema finansijskim izveštajima iz 2007. Isti broj zaposlenih ima i firma Termo Korak iz Beograda, mada, je neto dobitak za 2007. bio 6.398.000. dinara. Po pet zaposlenih imaju firme Koncern iz Kosjerića i Spektar iz Svilajnca. Preduzeće Koncern je, prema finansijskim izveštajima iz 2007, imalo 5,4 miliona dinara prihoda, dok je Spektar zaradio 1,7 miliona dinara. Preduzeća ABC iz Leskovaca i Mia iz Blace, iako mala preduzeća imaju više od po 40 zaposlenih. Neto dobit firme ABC u 2007. je bio oko pet miliona dinara, dok su zaposleni u firmi MIA zabeležili dobit od 11, 7 miliona dinara.

Slobodan Beljanski, predsednik Republičkog odbora za rešavanja sukoba interesa, ocenjuje za naš list da je postojeći Zakon o finansiranju stranaka izuzetno loš, tako da on ne omogućuje da se proveri finansiranje stranaka.

– Jedna od nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije jeste i kontrola finansiranja stranaka. Mada, to je u samom Zakonu o Agenciji samo navedeno kao nadležnost, ali nije detaljno razrađeno. Zato je neophodno da se pre početka rada Agencije 1. januara 2009. donese zakon o finansiranju stranaka – objašnjava Beljanski.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Baraćocenila je da političke partije objavljuju „frizirane finansijske izveštaje“ koje niko ne može da kontroliše.

– Političke stranke stavljaju na sajtove svoje finansijske izveštaje kao pomodarstvo. Ne treba da zaboravimo da nema valjane pravne kontrole tih izveštaja – rekla je Baraćeva na konferenciji „Organizovani kriminal – dosije Srbija“ u Nišu.

Ona je dodala da su izveštaji frizirani jer nema državne revizije koja može da ih kontroliše.

Podsetimo, grupa zemalja za borbu protiv korupcije Saveta Evrope poslaće u narednih nekoliko meseci evaluatora u Srbiju da utvrdi da li postoji transparentnost u finansiranju partija i daće Vladi Srbije preporuku da se to u doglednom periodu obezbedi.

– Ukoliko to ne ispunite, ulazak u Evropsku uniju zasigurno neće biti izvestan – prenosi poruku Drago Kos, direktor GRECO. On ističe da je neophodno uvesti zabranu anonimnih donacija, finansiranja iz inostranstva i cepkanje velikih donacija na male delove kako bi se sakrio jedan veliki donator.

Anonimni prilozi

Zrenjanin – Bivši gradonačelnik Zrenjanina i predsednik Pokrajinskog odbora DS Goran Knežević, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, izjavio je da se stranka finansirala donacijama u gotovini koje su se čuvale u sefu, kao i sredstvima od preduzeća u vlasništvu države. U iskazu pred istražnim sudijom Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu, Kneževićje naveo da sredstva koja stranka dobija iz budžeta nisu dovoljna, pa se lokalni odbori snalaze prilozima i donacijama članova i simpatizera stranke. Kneževićje u iskazu, u koji je agencija Beta imala uvid, na taj način objasnio poreklo novca pronađenog u sefovima zakupljenim u Vojvođanskoj banci na njegovo ime. On je naveo da je isti princip finansiranja postojao i u Pokrajinskom odboru Demokratske stranke u Novom Sadu, a kao najveće izvore finansiranja naveo je Naftnu industriju Srbije i Fond za kapitalna ulaganja APV. Prema Kneževićevim rečima, tako prikupljena sredstva u odborima se koriste za naknade zaposlenima, režijske troškove, troškove održavanja prostorija gradskog i mesnih odbora, izborne štabove, kandidate na izborima, medije, promocije, troškove prevoza, telefone, kartice, bine, ozvučenja, spotove, obilazak terena, reprezentaciju, plaćanje fizičkih poslova i slično.

 

DS ništa ne krije, DSS neće da objavi podatke na sajtu

Portparolka DS-a Jelena Trivan juče je u Skupštini Srbije rekla da DS nije krila podatke o svojim finansijerima i da među njima nema ni zvučnih imena ni sumnjivih biznismena. Odbacujući tvrdnje pojedinaca da DS nije objavila imena svih finansijera, Trivan je rekla da „pod krivično-pravnom odgovornošću“ DS godinama podnosi svoje izveštaje koji su dosad bili objavljivani u Službenom glasniku.

– Tvrdimo da su podaci u našem izveštaju tačni. Očekujemo da i druge stranke budu dovoljno hrabre da to isto učine. To što neke druge stranke imaju velike finansijere ili sumnjive finansijere kojih su se naknadno setili, to nije stvar DS niti je razlog da se veruje da je tako i u našem slučaju – poručila je Trivan.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je da ta stranka nema potrebu da objavi izveštaj o svom finansiranju na sajtu navodeći da su ti podaci dostupni svima u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja. Aligrudićje novinarima u Skupštini rekao da ne zna ko finansira DSS, ali da se ti podaci mogu dobiti od direktora stranke. S. B. – M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari