Finski ambasador u Prištini: Očekujem pomake u ukidanju mera Kosovu, primena sporazuma zamah za normalizaciju odnosa 1Foto: Pixabay/Merja Partanen

Kosovo je napredovalo u ispunjavanju zahteva Evropske unije, kazao je finski ambasador na Kosovu Mati Nisinen izražavajući optimizam da će uskoro biti pomaka i u ukidanju kaznenih mera i dodaje da će primena Briselskog i Ohridskog sporazuma predstavljati zamah za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, prenosi Kosovo online.

Nisinen je u intervjuu za KosovaPress naveo da smatra da je sada trenutak da se postignu rezultati po mnogo različitih pitanja, kao i za dijalog između Srbije i Kosova.

„Samo se nadam da će strane iskoristiti ovu priliku. Ovakvu vrstu upravljanja kriznim situacijama vidimo već duže vreme i nadam se da će proces ići dalje da se sagleda šira slika i da se sagledaju sve mogućnosti koje su sada dostupne i mislim da bi svi trebalo da se fokusiraju na implementaciju sporazuma“, kaže finski ambasador za KosovaPres, navodi Kosovo online.

Govoreći o događajima u Banjskoj 24. septembra, Nisinen kaže da Evropska unija očekuje da „počinioci napada budu privedeni pravdi“.

„Evropska unija očekuje da počinioci napada budu izvedeni pred lice pravde. Mislim da je ovo veoma važan element za jasno isticanje zaključaka veća. A i kada je reč o ovoj drugoj činjenici, o kojoj je već ranije odlučeno, koje su reverzibilne mere Evropske unije za Kosovo, u zaključcima Saveta je pozdravio da je došlo do napretka u ispunjavanju onih zahteva koje je Evropska unija imala za Kosovo. Dakle, nadamo se da ćemo uskoro biti u pozitivnijoj situaciji za to“, kaže on.

Prema njegovim rečima, Kosovu neće nedostajati podrška Finske u spoljnoj politici.

„Pa, istorijski gledano, Finska je veoma podržavala bilo koju spoljnu politiku ili druge aspiracije koje Kosovo može imati i to je i dalje slučaj. Dakle, ono što želim da istaknem je da će se nastaviti snažna podrška Finske članstvu Kosova u raznim organizacijama, a to uključuje i evropske i evroatlantske aspiracije… Naš glavni fokus je naravno poboljšanje i održavanje odličnih odnosa koje imamo između naše dve zemlje“, naveo je.

Kako je dodao, tradicionalno su bili prilično fokusirani na podršku političkom aspektu izgradnje kapaciteta na Kosovu.

„Ali, vremenom sam primetio da mi danas imamo mnogo širi odnos, on uključuje i ove političke aspekte, ali sve više investicija, ekonomskih mogućnosti, a zanimljiva činjenica da se mnogo fokusiramo na mlade ljude, mlade ljude Kosova, koji su budući lideri nacije“, naglašava.

Finski diplomata pozitivno ocenjuje dostignuća Kosova o čemu, kako kaže, svedoči i Izveštaj o napretku.

Ističe da je posvećenost Kosova evropskom putu jasna.

„Po mom mišljenju, kada sam proučavao izveštaj o napretku, video sam mnogo pozitivnih elemenata, počev od činjenice da je posvećenost Kosova evropskom putu jasna. Ovo je veoma vredna stvar za videti i pročitati iz izveštaja. Tako da mislim da je ovo odlična poenta iz perspektive Kosova. Naravno, postoje elementi, različiti politički sektori na kojima je još potrebno raditi, ali ja uvek kažem da proces proširenja i pristupni pregovori više liče na maraton, da nisu ‘sprint’. Dakle, ovaj dugoročni proces je takođe planiran da pomogne dotičnoj zemlji da se pripremi za članstvo, a Finska je takođe uvek dostupna za svaku moguću pomoć ako je to nešto što je potrebno“, kaže Nisinen.

Smatra da postoji napredak i u ekonomskom razvoju Kosova.

„Vidim napredak. Uvek sam se divio dinamičnoj prirodi privrede i društva u celini ovde na Kosovu. I mislim da su ova mlada populacija, scena u procvatu, poslovno orijentisan mentalitet velika prednost za društvo. I vidim mnogo potencijala. Naravno, kada je u pitanju Evropska unija, a posebno pristup jedinstvenom tržištu, ima još posla. Ali, kao što sam ranije rekao, mislim da je u najboljem interesu kompanija da budu u potpunosti spremne i spremne da uđu na evropska tržišta i da opstanu i imaju dobre poslovne prilike u Evropi i šire“, nastavlja Nisinen.

S obzirom da će od 1. januara građani Kosova moći bez viza u zemlje Evropske unije, Nisinen ih poziva da posete Finsku.

„Pre svega, mislim da je odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo bila veoma očekivana i dobrodošla. Finska ju je snažno podržala. I, veoma sam srećan što vidim da će se to sada konačno održati, početkom januara sledeće godine. I moja poruka bi bila svim Kosovarima koji su dobrodošli da posete Finsku, našu lepu zemlju, i rado ćemo ugostiti sve Kosovare koji planiraju da nas posete“, kazao je.

Smatra da je odluka o viznoj liberalizaciji bila važna mentalno jer, kako kaže, podvlači činjenicu da je Kosovo deo evropske porodice.

Navodeći da 2024. godinu vidi kao izazovnu zbog brojnih eskalacija u svetu, Nisinen kaže da su svetu potrebne demokratije poput Kosova i Finske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari