Fisnik Haljimi: Kosovska strategija da dobije što više priznanja pogrešna 1Foto: EPA-EFE/ PETRIT PRENAJ

Politički analitičar Fisnik Haljimi izjavio je danas da je kosovska strategija da dobije što više priznanja pogrešna, da Prištini treba priznanje samo od Srbije i Rusije i da misli da su kosovski i srpski predsednik već dogovorili kako će izgledati konačni sporazum između Kosova i Srbije.

Haljimi je ocenio da Kosovo mora da analizira svoju strategiju za priznavanje nezavisnosti imajući u vidu da Srbija vodi vrlo uspešnu pravnu ofanzivu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

“Strategija Kosova da dobije što više priznanja je potpuno pogrešna, jer Kosovu treba samo jedno priznanje, a to je priznanje Srbije i Rusije”, kaže Haljimi i ističe značaj sastanka predsednika Kosova i Srbije, Hašima Tačija i Aleksandra Vučića, održanog u utorak uveče u Vašingtonu.

“Sada treba da vidimo šta su se tamo dogovorili, čini mi se da ćemo veoma brzo imati jedan dogovor. Ja mislim da su se dva predsednika, uz posredstvo Donalda Trampa, već dogovorili kako će izgledati konačni sporazum između Kosova i Srbije”, kaže Haljimi Kosovo Onlajnu.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica i dalje Tačija vidi kao lidera u dijalogu sa Srbijom, iako kosovski premijer Aljbin Kurti pokušava da se nametne kao ključni faktor.

“Jednostavno, Amerika je ključna u posredovanju između Kosova i Srbije i ona kao pregovarača vidi Tačija i tako će biti. Ja sam siguran da je Kurti svestan svega toga i da već zna ko će da vodi dijalog”, zaključuje Haljimi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari