Hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića zadovoljena je pravda, a to je za mene kao tužioca veoma važno, ali je važnije kako se sada osećaju porodice žrtava. One su zaista, znam to, živele za ovaj trenutak. Zbog toga je, pre svega, Mladićevo hapšenje za mene velika satisfakcija, kaže za Danas Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, odgovarajući na pitanje kako se oseća nakon hapšenja najtraženijeg haškog begunca.


U slučaju hapšenja Radovana Karadžića, službe su oko mesec dana znale gde se on nalazi. Koliko dugo se sumnjalo da se Mladić nalazi u selu kod Zrenjanina?

– Taman toliko koliko je trebalo da ga uhvatimo. Najvažnije je sada da je Mladić dostupan pravosudnim organima naše zemlje i da će se, ako se ispune uslovi koje propisuje Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, naći u Haškom tribunalu. Želim ipak da naglasim da je akcija lociranja i hapšenja Ratka Mladića izvršena veoma efikasno.

Šta vam je rekao haški tužilac Serž Bramerc kada ste ga obavestili da je uhapšen Ratko Mladić?

– Bili smo u tom trenutku na Brionima, zajedno sa tužiocima iz regiona. Čestitao mi je. Nismo imali mnogo vremena za razgovor, odmah sam krenuo za Beograd.

Da li očekujete možda dolazak Karle del Ponte u Srbiju, pošto je ranije najavila da će to uraditi kada bude uhapšen Mladić?

– U mom kabinetu još uvek stoje, sad već čuvene, dve flaše vina koje mi je upravo Karla del Ponte donela svojevremeno i rekla da ćemo ih otvoriti zajedno kada uhapsim Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Na jednoj flaši je etiketa sa Karadžićevim likom, a na drugoj sa Mladićevim. Ne znam kakvi su njeni planovi, ali, evo, pozivam je da ih otvorimo.

Da li je nastavljena istraga o mreži pomagača tokom proteklih 15 godina skrivanja Mladića?

– Kao što je rekao i predsednik Tadić kada je objavio da je uhapšen Mladić, biće procesuirani svi koji su pružali i pružaju podršku haškim beguncima. Tužilaštvo za ratne zločine je preuzelo nadležnost nad „jatacima“. Goran Hadžić je još na slobodi. Ogromna šteta naneta je ovoj zemlji zbog delovanja „jataka“ i mi ćemo nastaviti da ih gonimo. Radi se, uostalom, o ozbiljnom krivičnom delu.

Da li se pretpostavlja gde se Mladić skrivao pre Zrenjanina? Ko mu je pomagao?

– Sve detalje ćemo izneti i javnost kada za to dođe vreme, kroz adekvatne sudske postupke.

Da li je kod Mladića pronađena još neka dokumentacija, možda lažna, osim istekle lične karte na njegovo ime?

– Pronađena je vojna knjižica na njegovo ime, kao što je to potvrdio ministar policije, lična karta i još neke stvari.

U kakvom zdravstvenom stanju se nalazi Mladić?

– Sposoban je da prati suđenje u Hagu, uključujući i ovaj postupak ekstradicije.

Da li ste videli Mladića? Šta vam je rekao kada vas je video?

– Videli su ga moji zamenici, ja nisam želeo da ga sretnem, baš kao ni jednog od pet haških begunaca koje sam do sada locirao, uhapsio i predao Tribunalu, počev od 2006, od kada sam na čelu Akcionog tima. To je moj princip. Isto tako, vodićemo veoma računa o njegovim ljudskim pravima, u skladu sa evropskim standardima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari