Predsednik Aleksandar Vucic sastao se sa posrednicima Evropskog parlamenta u medustranackom dijalogu Tanjom Fajon,Vladimirom Bilcikom i Knutom Flekenštajnomfoto FoNet Zoran Mrda

Nemački političar Knut Flekenštajn, koji je bio posrednik u dijalogu između vlasti i opozicije u Srbiji, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo CINS, bio je i jedan od partnera u nemačkoj firimi kojoj je vladajuća SNS platila konsultantske usluge.

Ovo pisanje CINS-a privuklo je pažnju srpske javnosti mada se u objavljenom tekstu može naći i da je Flekenštajn u vreme konsultatnskih usluga već bio u penziji, odnosno istekao mu je mandat, kao i da su stranke koje se finansiraju iz budžeta, dužne, po srpskim propisima da određena sredstva izdvoje na usavršavanja.

„Saznanja do kojih je došao CINS ne čude, imajući u vidu činjenicu da je već nekoliko godina bilo primetno da se Flekenštajn uzdržava od javnih kritika na račun vlasti u Srbiji“, kaže za Danas izvor blizak diplomatskim krugovima EU u Beogradu.

„Između ostalog, Flekenštajn je nekoliko puta hvalio zvanični Beograd zbog načina na koji se odnosio prema migrantskoj krizi 2015. i 2016. godine, a u maju 2022, tri meseca nakon početka rata u Ukrajini, izjavio je da da „niko ne bi trebalo da od Srbije traži da prekine sve odnose sa Rusijom i da je posmatra kao neprijatelja“, navodi naš sagovornik.

Takođe, u septembru 2021. u diplomatskim krugovima se tvrdilo da je upravo on odigrao najkonstruktivniju ulogu kao jedan od posrednika u međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji, odnosno da je bio „na vezi sa Vučićem“, dodaje.

„Iako najnovije otkriće CINS-a ne iznenađuje, trebalo bi da se zapitamo kako su konsultantske aktivnosti ovog nemačkog političara promakle nadležnima u Evropskom parlamentu prilikom njegovog imenovanja za jednog od posrednika u razgovorima vlasti i opozicije u Srbiji, jer se tu, svakako, radilo o sukobu interesa, pojave protiv koje se EU bori svim silama“, zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, 2019. godine je Knuta Flekenštajna za posrednika u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji, Maji Gojković, tadašnjoj predsednici Skupštine, predložio tadašnji izvestilac EP Dejvid Mekalister.

Drugi penzionisani poslanik EP koji je određen za posrednika bio je Eduard Kukan (koji je preminuo u međuvremenu).

Flekenštaj i Kukan su određeni za posrednike, kako se tad objašnjavalo, zasto što su bili deo tročlanog tima koji je imao ključnu ulogu u postizanju „Pržinskog sporazuma“ stranaka u Severnoj Makedoniji 2015. godine, kojim je omogućeno da se decembra 2016. godine održe parlamentarni izbori na kojima su učestvovali svi akteri.

Flekenštajn je bio i specijalni savetnik Partije evropskih socijalista (PES). Bio je svojevremeno i potpredsednik Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu. Član je nemačke SPD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari