Fon Kramon: EU bi trebala da preispita strategiju o Kosovu i Srbiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon navela je da je zabrinuta zbog nedavnog napada koji se desio u Banjskoj, dodajući da EU mora da preispita svoju ukupnu strategiju prema pregovorima Srbije i Kosova.

„Duboko sam zabrinuta zbog nedavnog napada na Banjsku i mogućih eskalacijskih posledica koje bi on mogao da proizvede“, rekla je Viola fon Kramon, nemačka članica Zelenih u Evropskom parlamentu, prenosi Kosovo onlajn.

Ona je danas za Gardijan navela da smo „svedoci pogoršanja i na kraju zastoja u dijalogu između Srbije i Kosova“.

„Moramo da znamo u kojoj meri i uz čiju pomoć je izveo napad (prim. aut. Radoičić), s obzirom na količinu municije i oklopno vozilo“, rekao je fon Kramon.

Dodala je da je potrebno ponovo razmisliti o pristupu Brisela.

„EU sada mora da preispita svoju ukupnu strategiju prema pregovorima Srbije i Kosova i regionu Zapadnog Balkana uopšte“, rekla je ona.

„Sadašnji pristup, koji se fokusira na ekonomsku i političku stabilnost, doveo je do napada u Banjskoj. Umesto toga, moramo da damo prioritet osnovama – vladavini prava i demokratiji, i da se više angažujemo sa progresivnim glasovima iz celog regiona“, rekao je parlamentarac.

„Konačno, potrebno nam je trenutno pojačanje i Kfora i Eufora – ništa ne odvraća bolje od prisustva snažnih NATO trupa na terenu“, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari