Fondacija: Građani i civilno društvo treba dosledno da zahtevaju jačanje demokratskih institucija 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Fondacija Centar za demokratiju (FCD) ocenila je danas, povodom Međunarodnog dana demokratije, da civilno društvo i građani treba dosledno da zahtevaju jačanje demokratskih institucija i demokratske kontrole izvršne vlasti.

Navode da građani treba da učestvuju u procesu donošenja odluka u svojoj zajednici, biraju svoje predstavnike na slobodnim i fer izborima i da slobodno izražavaju svoje mišljenje kroz slobodne i otvorene medije.

„Danas u vreme ozbiljno narušenog poverenja građana u demokratiju i odgovornu vladu, Fondacija Centar za demokratiju smatra da demokratija nema alternativu i da je, uz slabosti koje joj se pripisuju, demokratija jedini politički sistem koji može garantovati dostojanstvo svakog građanina i njegovo učešće u poslovima državne zajednice“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je uključivanje svih delova društva i naročito ugroženih i marginalizovanih grupa u planiranje razvoja i otvaranje perspektive razvoja, jedan od glavnih ciljeva i metoda svakog demokratskog odlučivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari