U Skupštini formirane grupe prijateljstava: Opozicija "neće" Rusiju, Miloševićev unuk predvodi grupu za Venecuelu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Više od šest meseci krčkalo se formiranje grupa prijateljstava u Skupštini Srbije i napokon je formirano prvih 56 poslaničkih grupa. I u ovom skupštinskom sazivu, sudeći po broju poslanika, članova grupe prijateljstva, najpopularnija je Kina, dok je najmanja zainteresovanost za ostrvsku državu Komori u Indijskom okeanu, ali i za nordijske države i Ukrajinu.

Grupu prijateljstva sa Kinom čini čak 102 poslanika, od kojih je većina, 65, iz Srpske napredne stranke. Predsednik ove poslaničke grupe je naprednjakinja Marina Raguš.

Svi bi da se druže sa Kinezima

Osim naprednjaka, socijalista, Palminih poslanika, u grupi prijateljstva sa Kinom je i nekoliko opozicionih poslanika – Irena Živković iz Stanke slobode i pravde, Dobrica Veselinović iz ZLF-a, dva poslanika iz Novog lica Srbije, ali i Miroslav Aeksić, šef poslaničke grupe Narodni pokret Srbije. Aleksić je inače član više poslaničkih grupa, kao i Miloljub Albijanić iz Zdrave Srbije.

Aleksić je član i drugo rangirane grupe prijateljstva sa Rusijom, koja broji 97 članova. I ovu poslaničku grupu pretežno čine naprednjaci i socijlisti, čiji je poslanik Igror Braunović i predsednik ove poslaničke grupe. Zanimljivo je da opozicija gotovo uopšte nije bila zainteresovane za druženje sa kolegama iz Rusije, pa se broj opozicionih poslanika u ovoj poslanikoj grupi može prebrojati na prste jedne ruke.

Na trećem mestu po intersovanju poslanika je susedna Grčka i grupa prijateljstva sa ovom zemljom broji čak 89 članova. Predsednik ove grupe je naprednjak Veroljub Arsić, a zanimljivo je da su za razliku od Rusije opozicioni poslanici mnogo zainteresovaniji za ovu susednu destinaciju. Među članovima ove pslaničke grupe su Vojislav Mihailović, Radomir Lazović, Biljana Đorđević, Jelena Jerinić, Slobodan Ilić iz SRCA, Borislav Novaković i Irena Živković.

Veliko interesovanje poslanika vlada i za Svetu stolicu i Italiju, pa tako ta grupa prijateljstva broji 78 članova, njen predsednik je Jovan Palalić iz SNP, stranke Nenada Popovića.

Članica ove grupe prijateljstva je i Marinika Tepić, njen stranački kolega Dalibor Jekić, ali i Biljana Đorđević iz ZLF-a. Dva poslanika manje, odnosno 76 članova ima poslanička grupa prijateljstva sa Šapnijom. Predsednik ove poslaničke grupe je Balint Pastor iz SVM, a članovi su između ostalih Zdravko Ponoš, Mila Popović, Tatjana Pašić.

Rusofil Bajatović u grupi prijateljstva sa SAD

Naprednjak Milovan Drecun, predsednik je grupe prijateljstva sa SAD, koja broji 66 članova. Veći deo poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije zaineteresovan je za druženje u razmenu iskustva sa kolegama iz SAD, a u toj grupi prijatelstva su i Pavle Grbović, Marinika Tepić, Biljana Đorđević, ali i rusofil i socijalista Dušan Bajatović.

Slično interesovanje, kao i za SAD, vlada i za Veliku Britaniju, a malo zaostaje Austraija. Dragan Marković Palma, poslanik i lider Jedistvene Srbije ponovo je,po ko zna koji put, izabran za predsednika grupe prijatelsjtva sa Austrijom koja broji 53 člana. U ovoj poslaničkoj grupi je i Branimir Nestorović, Zoran Lutovac, Branko Miljuš, ali i Đorđe Stanković iz Narodnog pokreta Srbije koji je član gotovo svih važnijih poslaničkih grupa prijateljstava.

Potpredsednik Narodne skupštine, Edin Đerlek izabran za predsednika poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom i zemljama Bliskog istoka. Srbija Saudijsku Arabiju i bliskoistočne zemlje vidi kao prijateljske i važne države i stoga nastoji da sa njima održi dobre odnose, te će fokus ove poslaničke grupe prijateljstva, sa Đerlekom na čelu, biti intenziviranje saradnje Srbije sa Saudijskom Arabijom i ostalim državama na Bliskom istoku za koje bude nadležan, saopšteno je iz Đerlekovog kabineta.

Međudržavni odnosi sa Saudijskom Arabijom uspostavljeni su 2013. godine, dok je ekonomska saradnja od 2018. godine u usponu, ali je prostor za ispunjenje potencijala koji postoji u odnosu između Srbije i Saudijske Arabije velik i pun mogućnosti za razvoj u svim domenima od obostranog interesa.

Miloševićev unuk na čelu grupe prijateljstva sa Venecuelom

Novopečeni poslanik Socijalističke partije Srbije i unuk Slobodana Miloševića u naredne četiri godine biće predsednik poslaničke grupe sa Venecuelom, koja broji i18 poslanika.

U Skupštini formirane grupe prijateljstava: Opozicija "neće" Rusiju, Miloševićev unuk predvodi grupu za Venecuelu 2
foto: R.Z./ATAImages

Zanimljivo da su poslnici Skupštine Srbije pokazali veliku nezainteresovanost za saradnju sa kolegama iz Ukrajine. Ta poslanička grupa, na čijem čelu je Radaslav Milojičić Kena broji tek deset čllanova, isto koliko i poslaničke grupe sa Sirijom i nordijskim zemljama.

Jedna od malobrojnih poslaničkih grupa na čijem čelu je opozicija je grupa prijateljstva sa Bosonom i Hercegovinom.  Na čelu ove poslaničke grupe koja broji 47 članova je Vladimir Jelić, poslanik POKS-a, a opozicioni poslanik iz Novog DSS, Predrag Marsnić, predsednik je malobrojne grupe prijateljstva sa Eritrejom.

Konstituisanje poslaničkih gripa prijateljstva nije završeno. U sledećem navratu , kako saznajemo trebalo bi da budu formirane i gupe prijatestva sa susedima, Hrvatskom, Crnom Gorom, Sloveijom i Albanijom.

Sednica na kojoj je postignut dogovor o jednom broju grupa prijateljstva bila je zatvorena za javnost, odlukom većine članova Odbora za spoljne poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari