Premijer Srbije Aleksandar Vučić tražiće od učesnika sutrašnjeg Samita o Zapadnom Balkanu da se podrži trenutno najvažniji zajednički infrastrukturni projekat izgradnje autoputa Niš-Priština-Drač, rečeno je Danasu u kabinetu premijera Srbije. U delegaciji premijera biće potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačića i ministar privrede Dušan Vujović.

„Smirivanje tenzija u regionu i veće ekonomsko jedinstvo, što znači brzi protok roba, usluga i kapitala u regionu Zapadnog Balkana biće osnovna poruka predsednika Vlade Srbije sutra u Beču. Premijer će tražiti od svih učesnika da to usaglase“, ističu za naš list u kabinetu Aleksandra Vučića.

 

Danasovi sagovornici napominju da će premijer Srbije insistirati na dobijanju podrške za izgradnju pruge Beograd-Sarajevo, uz poseban naglasak na projekat izgradnje autoputa Niš-Priština-Drač.

„Sutra u Beču želimo da obezbedimo da najvažniji projekat – autoput Niš-Priština-Drač počne što pre sa realizacijom. Sledeći po važnosti nam je projekat izgradnje pruge Beograd-Sarajevo“, ističu u kabinetu predsednika Vlade Srbije.

Reč je o projektu koji konkretizuje namere regionalnog pomirenja i uspostavljanja trajne stabilnosti kroz jačanje ekonomskog jedinstva.

Na opasku da se čini da je na takvim skupovima reč o načelnim dogovorima, opštim temama bez ikakvih ili vrlo retkih konkretizacija, sagovornici Danasa odgovaraju da su ti infrastrukturni projekti konkretni.

„Konkretni su infrastrukturni projekti. Za njihovu realizaciju tražimo finansijska sredstva. Takođe, konkretna je i Kancelarija za mlade, čije osnivanje je, u saradnji sa Albanijom, takođe gotovo“, napominju Danasovi sagovornici.

Prema njihovim najavama, sa premijerom Srbije u Beč sutra putuju i potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kao i Dušan Vujović, ministar privrede.

Kako su mediji ranije izvestili, predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, koji se 27. avgusta održava u Beču kao nastavak Berlinskog procesa, iz avgusta prošle godine, otvoriće kancelar Verner Fajman. Skup će, kao što je to bio slučaj i u Berlinu, biti održan iza zatvorenih vrata, a o ishodu i rezultatima javnost će na konferenciji za štampu informisati, kako je najavljeno, austrijski kancelar Fajman, nemačka kancelarka Angela Merkel, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao jedini predstavnik regiona. Na Samitu će učestvovati premijeri, ministri inostranih poslova i privrede zemalja Zapadnog Balkana, a kako je najavljeno, jedna od glavnih tema biće problem imigranata.

U Ministarstvu inostranih poslova Austrije, šef austrijske diplomatije će, zajedno sa premijerom Vučićem, šefom kosovske vlade Isom Mustafom, komesarom Hanom i predsednikom evropske investicione banke (EIB) Vernerom Hojerom otvoriti sastanak u vezi sa autoputem Niš-Priština-Drač.

 

Dačić sudi na utakmici?

Veče uoči Samita biće sportskog karaktera i okupiće učesnike na travnatom terenu stadiona bečke „Austrije“. Kako je najavljeno biće odigrana prijateljska fudbalska utakmica između FK „Future EU“ i FK „ EU“. Kako nezvanično saznajemo, šef srpske diplomatije Ivica Dačić slovi za ozbiljnog kandidata koji će za Srbiju obući dres FK „Future“. Međutim kako Dačić kaže za Danas, njega je Han pozvao da budu sudije. U ekipi „EU“, na meču, kojim će suditi evropski komesar Johanes Han, igraće, između ostalih slovenački premijer Miro Cerar, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc. U ekipi „Future EU“ igraće, između ostalih, albanski premijer Edi Rama, kosovski šef i crnogorski šefovi diplomatije Hašim Tači i Igor Lukšić, njihove kolege iz Makedonije i BiH Nikola Poposki i Igor Crnadak, generalni sekretar Procesa regionalne saradnje Goran Svilanović i, kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, neki od srpskih ministara koji će biti u delegaciji naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari