Episkop dalmatinski Fotije (Sladojević), član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, zatražio od predsednika Hrvatske Ive Josipovića da „svojim predsedničkim autoritetom pomogne da se zaustavi i suzbije eventualna registracija tzv. Hrvatske pravoslavne zajednice, čiji osnivački program svoje utemeljenje i istorijsko izvorište ima u Pavelićevoj NDH“.

U pismu Josipoviću, koje je juče objavljeno sa sajtu SPC, vladika Fotije upozorava da najavljena formiranja tzv Hrvatske pravoslavne zajednice i hrvatske pravoslavne crkve „neće doneti mir, niti prosperitet, već nagoveštava novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne državi Hrvatskoj i njenim građanima koji teže ulasku u EU“.

– Ovo pismo je pisano preventivno: da bi upozorili da to udruženje, što se vidi sa njegovog sajta, svoj program temelji na ustaškim idejama Pavelićeve NDH u kojoj je 1942. osnovana Hrvatska pravoslavna crkva radi potpunog uništenja Srba i SPC u Hrvatskoj. Ciljevi ovog udruženja su genocidni, a ako ono bude registrovano, dobiće legitimitet i legalit, a onda će početi i problemi, jer bi svojim eventualnim delovanjem moglo doprineti ponovnom povampirenju rasnih teorija i verske netrpeljivost – izjavio je za Danas vladika Fotije.

Vladika Fotije kaže da je na pismo koje je, povodom najave osnivanja Hrvatske pravoslavne zajednice, zajedno sa episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom krajem 2009. uputio predsednici vlade Jadranki Kosor dobio odgovor da je Hrvatska antifašistička država, a da ovo udruženje, prema važećim zakonima, ima pravo da bude registrovano. Prema njegovim rečima, jedan od problema s Hrvatskom pravoslavnom zajednicom je i što manipuliše ne samo sa svojim programskim ciljevima, nego i brojem članova.

On je najavio da bi o ovoj temi sutra trebalo da razgovara s ambasadorom Srbije u Hrvatskoj Stanimirom Vukićevićem, kao i da će o ovom pitanju biti reči i na Episkopskom savetu SPC u Hrvatskoj i u Sinodu SPC.

Iz Eparhije dalmatinske tokom prošlog vikenda apelovano je „na organe pravne države i nadležna ministarstva Hrvatske da zaštite objekte, imovinu i vernike SPC od eventualnog uznemiravanja i napada, koje su neki od čelnika ovoga fantomskoga udruženja najavili“.

– Svako ko želi da se evidentira kao verska zajednica mora kao udruženje da čeka pet godina i da ima najmanje 500 vernika – izjavio je povodom najave formiranja Hrvatske pravoslavne crkve Franjo Dubrović, sekretar Komisije za odnose s verskim zajednicama Hrvatske, prenose zagrebački mediji.

Dubrović tvrdi da Komisija nije dobila „upit od Hrvatske pravoslavne zajednice“ i da „čak i ne zna da li je registrovana kao udruženje“. Pozivajući se na važeći Zakon o verskim zajednicama, hrvatski mediji tvrde da hrvatska pravoslavna crkva, da bi bila priznata, mora da čeka pet godina i do tada da okupi 500 vernika ili da se na sledećem popisu stanovništva (najavljen je za 2011.) deo pravoslavnih izjasni kao njeni vernici. Pojedini hrvatski mediji tvrde i da država raspolaže podatkom da se oko 11.400 građana Hrvatske izjasnilo da su po nacionalnosti Hrvati, a po veroispovesti pravoslavci.

Pripadnici Hrvatske pravoslavne zajednice, kako piše na njenom sajtu, deklarišu se kao hrvatski pravoslavci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari