(FOTO) Kako je izgledao završni miting SNS u Beogradu: Na tribini Danilo Vučić 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Srpska napredna stranaka održala je 28. maja završni miting u predizbornoj kampanji za Beograd, koji je istorijski događaj po tome što ni reč nije rečena o lokalnim izborima i beogradskim temama, već su se poruke govornika isključivo ticale Kosova, Srebrenice i drugih nacionalnih pitanja.

U ulici Pariske komune po jedna traka u oba smera bila je blokirana autobusima koji su na završni miting dovezli simpatizere Srpske napredne stranke. Ulica je bila preplavlejna ljudima koji su čekali da uđu u sportsku halu „Ranko Žeravica“ u Novom Beogradu.

Sama hala je bila puna do poslednjeg mesta, a sa tribine predvođeni Danilom Vučićem, sinom predsednika Vučića, publika je skandirala „Srbija Srbija“ i „Aco Srbine“.

(FOTO) Kako je izgledao završni miting SNS u Beogradu: Na tribini Danilo Vučić 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)
(FOTO) Kako je izgledao završni miting SNS u Beogradu: Na tribini Danilo Vučić 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Na mitingu su učestvovale i pojedine javne ličnosti poput Olivera Mandića, glumice Ive Štrljić koja je i kandidatkinja liste oko SNS za beogradsku odbornicu, zatim ministri u Vladi Srbije, kao i predsednica Skupštine i poverenica beogradskog odbora SNS Ana Brnabić, ali i brojni predstavnici vladajuće koalicije budući da je ovo prvi put da na izborima nastupaju na istoj listi.

(FOTO) Kako je izgledao završni miting SNS u Beogradu: Na tribini Danilo Vučić 4
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)
(FOTO) Kako je izgledao završni miting SNS u Beogradu: Na tribini Danilo Vučić 5
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Moderatorka programa mitinga je nakon himne „Bože pravde“ uredno počela da drži uvodnu reč mada je ubrzo bila prekinuta kada je u halu ušao predsednik Aleksandar Vučić.

Bio je ispraćen gromoglasnim aplauzom i skandiranjem sa tribina dok se kretao kroz masu, a ovacije su trajala nekoliko minuta. Atmosfera je bila navijačka, kao na utakmici.

Na mitingu su govorili gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije i liderka stranke Zavetnici, Lider SPS-a i ministar policije Ivica Dačić, kandidat za gradonačelnika Beograda na listi  „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“ Aleksandar Šapić, kao i predsednik Srbijhe Aleksandar Vučić.

Mada je to bio završni miting u okviru kampanje za beogradske izbore 2. juna, govornici su se u punoj meri oslanjali na nacionalističku retoriku, predstavljajući usvajanje Rezolucije UN o Srebrenici kao ličnu Vučićevu pobedu ističući da svi mi, građani i građanke Srbije, imamo tu čast i privilegiju da taj trijumf sa njim podelimo.

U više narata govorilo se o rezoluciji kao istoriskoj diplomatskoj pobedi i nju je spomenu gotovo svaki govornik, sa izuzećem gradonačelnika Ljubljane koji je umesto toga spomenuo EKSPO.

(FOTO) Kako je izgledao završni miting SNS u Beogradu: Na tribini Danilo Vučić 6
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Niti jedan komunalni problem koji bi trebalo da bude centralna tema kampanje za lokalne izbore u glavnom gradu, poput na primer gradskog prevoza nije pomenut, a umesto toga u prvi plan je stavljeno pitanje Kosova, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN, uz  veličanje predsednika Vučića kao heroja koji se bori protiv etikete genocidnog naroda.

Kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić je pored tih tema, takođe i vrlo jasno napomenuo da je Beogradu potreban srpski gradonačelnik, Beogradu srpska vlast i da je Srbiji potreban srpski predsednik.

Ministar policije i lider SPS-a Ivica Dačić je tokom svog govora opet u kontekstu Rezolucije nekoliko puta spomenu Republiku Srpsku što je navelo predsednika da ga kroz podsmeh tokom svog obraćanja „podseti“ da RS nije deo Srbije ali je odmah zatim dodao da je najvažnije da neće dozvoliti da bilo ko razbije „jedinstvo našeg naroda“.

(FOTO) Kako je izgledao završni miting SNS u Beogradu: Na tribini Danilo Vučić 7
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ni jedan od govornika nije propustio da prokomentariše opoziciju i etiketira ih već poznatim epitetima poput izdajnici, lenjivci, razmaženi i arogantni. Razjedinjenje opozicije koristili su kao protiv tezu svom ujedinjenju a više puta je ponovljeno da „dok su se oni u teškim vremenima razjedinili, mi smo se ujedinili“, ponovo aludirajući na usvajanje Rezolucije u UN.

Koaliciju koja na izborima nastupa na listi „Srbija sutra – Aleksandar Vučić“ više puta su nazvali koalicijom državotvornih sanaga, a Srbiju predvodnicom slobodnog sveta.

(FOTO) Kako je izgledao završni miting SNS u Beogradu: Na tribini Danilo Vučić 8
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Veliko finale mitinga bilo je obraćanje predsednika Vučića. Nakon najave predsednik neko vreme nije mogao da počne obraćanje zboog skandiranja i aplauza kojim ga je pozdravila publika. Nakon što je prvo pozdravio roditelje nastradalih u Duboni i Malom Orašju, i usputnog omalovažavanja opozicije insinuirajući njihovu nekompetenciju, predsednik je svoj govor završio tako što je izneo na binu sa sobom baš onu zastavu koju je oko sebe ogrnuo u Ujedinjenim nacijama.

Ponavljao je da se on te zastae ne stidi i da niko nije mogao da ga spreči da je i tog dana nosi, iako je isticanje državnih simbola na taj način u pomenutoj instituciji protiv pravila.

Trijumfalistička atmosfera skupa koji su režimski mediji direktno prenosili, nije se baš prelila napolje, na svo građanstvo, sudeći prema uobičajenim ljutitim komentarima i reakcijama na društvenim mrežama.

Bivši ombudsman i bivši predsednički kandidat Saša Janković je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks podelio  neprijatno iskustvo, koje je u vreme skupa SNS doživeo kao građanin Novog Beograda.

Naime, kako je u svojoj objavi naveo, moglo je da dođe do fizičkog sukoba. Kada je grupu mladića, koji su prema njegovim rečima došli na miting, zamolio da se pomere sa biciklističke staze, janković piše da je reagovao pripadnik stranačkog obezbeđenja, odnosno redar SNS-a, kome se zahvalio.

„Hvala redaru SNS što je sprečio grupu mladića da uđu u fizički sukob sa mnom kada sam tražio da se pomere sa biciklističke staze da nekako prođem. Ipak, ta agresija je sistemska i raste“, napisao je Janković.

Poslednji miting u ovoj kampanji Srpska napredna stranka održaće u Nišu u četvrtak 30. maja, poslednji dan pred početak izborne tišine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari