Predsednici Srbije i Francuske Boris Tadić i Nikola Sarkozi potpisali su juče u Parizu političku deklaraciju o unapređenju odnosa dve države. Potom su u njihovom prisustvu potpise na sporazum o srpsko-francuskom strateškom partnerstvu stavili šef diplomatije Vuk Jeremić i ministar za evropske poslove Loran Vokije.


Posle susreta sa Sarkozijem, Tadić je izjavio da njegova poseta Francuskoj predstavlja „prekretnicu u odnosima Beograda i Pariza i tačku posle koje učlanjenje Srbije u EU može da ide mnogo brže“. On očekuje snažnu francusku podršku Srbiji za dobijanje statusa kandidata i određivanje datuma početka pregovora za članstvo u EU, pre čega Beograd mora da ispuni obaveze iz Akcionog plana, dovrši reformu pravosuđa i okonča saradnju s Haškim tribunalom.

Prema izveštajima agencija, u juče potpisanoj Deklaraciji potvrđuje se opredeljenost da se srpsko-francuski odnosi dugoročno unapređuju kroz ostvarivanje sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji između vlada dve države. Takođe se ističe i značaj predstojećeg učlanjenja Srbije u EU, kao potreba da se Srbija što bolje pripremi za članstvo. Naglašena je uloga mladih obe zemlje u tom procesu, značaj međusobnog upoznavanja kultura i jezika, kao i produbljivanja ekonomskih, industrijskih, finansijskih i trgovinskih odnosa. Tadić i Sarkozi u Deklaraciji ukazuju i na važnost saradnje u oblasti bezbednosti i unutrašnjih poslova i pozdravljaju jačanje odnosa u oblasti odbrane, što je regulisano posebnim sporazumom, koji je prekjuče potpisan.

„Uvereni smo da će pomirenje među evropskim narodima i njihovo prihvatanje zajedničkih vrednosti omogućiti miran i prosperitetan razvoj kontinenta u okrilju EU, uz poštovanje njihove istorije, kulture i tradicije“, navodi se, između ostalog, u Deklaraciji.

Iz Jelisejske palate saopšteno je da je centralna tema Tadićevog susreta sa Sarkozijem bila bilateralna saradnja. Takođe je razgovarano i o odnosima EU i Srbije i njenoj želji da postane članica Unije, kao i glavnim principima regionalne i međunarodne politike od zajedničkog interesa.

Boris Tadić je posle razgovora s Nikolom Sarkozijem izjavio da strateško partnerstvo između Srbije i Francuske podrazumeva saradnju u oblasti evropskih integracija, modernizaciju srpske administracije i obuku ljudi koji rade u državnim institucijama, kao i saradnju u oblasti odbrane u francuskim visokim vojnim školama, gde se školuju srpski oficiri. Tadić očekuje da će se narednih meseci pronaći modaliteti finansiranja i izgradnje metroa u Beogradu što bi, prema njegovim rečima, bio „konkretan spomenik srpsko-francuske saradnje“.

Predsednik Srbije tvrdi da je „izuzetno zadovoljan posetom Francuskoj“, jer je to prilika da se „obnove stara prijateljstva i savezništva“.

Pre susreta sa Sarkozijem, koji je njemu u čast priredio radni ručak u Jelisejskoj palati, Tadić je položio venac na grob Neznanog junaka ispred Trijumfalne kapije, gde su ga dočekali pripadnici garde, francuski vojni veterani i nekoliko stotina građana, javljaju agencije. Pored Tadića u delegaciji su bili i potpredsednik vlade Božidar Đelić, ministri spoljnih poslova i odbrane Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac i ambasador Srbije u Francuskoj Dušan T. Bataković. Predsednik Srbije juče je položio venac i na spomen-groblju Tie srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu.

U državnom vrhu ističu da je Tadićev višednevni boravak u Parizu prva zvanična poseta jednog šefa države Srbije Francuskoj od vremena kralja Petra Prvog Karađorđevića.

Tadić: EU nam je prirodna sudbina

„Članstvo u EU je za Srbiju prirodna sudbina. Mi smo evropski narod, naša geografska sfera i kultura su evropske. Gledano iz mog ugla, nemamo drugu opciju – to je naš kontinent i identitet“, izjavio je predsednik Boris Tadić u intervjuu za francuski dnevnik Figaro. Na pitanje da li će Srbija ikada priznati nezavisnost Kosova, Tadić je odgovorio da je to „za Srbiju nemoguće“. Govoreći o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića, predsednik je rekao da je „siguran da Mladića ne štiti nijedan segment vojske“. Tadić kaže da će Srbija „učiniti sve što je u njenoj moći da preda Mladića međunarodnoj pravdi“ i da se „nada da je Mladić i dalje u Srbiji, jer bi u suprotnom ta misija bila nemoguća“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari