Francuski ambasador u Prištini: Ukoliko želi glas u Savetu Evrope, Kosovo će morati da preduzme konkretan korak u vezi sa ZSO 1Foto: Shutterstock/okanozdemir

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero rekao je u intervjuu za Klan Kosova da će Kosovo, ukoliko želi da dobije glas u Savetu Evrope, morati da preduzme konkretan korak u vezi sa Zajednicom opština sa srpskom većinom.

On je naveo da se, između ostalog, taj korak može preduzeti tako što će Kosovo poslati nacrt statuta Zajednice Ustavnom sudu, prenosi Kosovo onlajn.

Gero je istakao da je predsednik Francuske Emanuel Makron pružao nepokolebljivu podršku Kosovu od 1999. godine pa nadalje, uključujući i podršku njegovim evropskim integracijama i ulasku u evropske institucije, među kojima je i Savet Evrope.

„Kosovo može da učini neke stvari da poveća izglede za pobedu na ovom glasanju, a ono što bi trebalo da se uradi, što je i naš stav, da se preduzmu konkretni koraci ka uspostavljanju ili stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom“, kazao je Gero.

„Konkretan korak ne znači potpuno stvaranje, ali to je korak, nešto konkretno, nešto nepovratno, nešto što se ne može povući kada se posao završi“, precizirao je Gero.

Upitan zbog čega je Francuska odlučila da Srbiji proda borbene avione “Rafal”, Gero je rekao da taj sporazum još nije zvaničan, ali da je namera njegove zemlje da na taj način smanji zavisnost Srbije od vojne opreme i naoružanja iz Rusije.

„To je potencijalni sporazum, koliko ja znam nije zvanični sporazum. Sa Srbijom godinama razgovaramo o odbrani, slične avione smo prodali i Hrvatskoj. Međutim, pitanje ovih razgovora sa Srbijom je smanjenje njihove zavisnosti od vojne opreme iz Rusije, odnosno njihovo usklađivanje sa Evropom“, kazao je Gero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari