Frankfurter rundšau: Vlasti Srbije gube živce zbog litijuma i aferama skreću pažnju 1foto: F.S./ATAImages

Da li su vlasti u Beogradu ponovo postigle diplomatski autogol, ili medijska halabuka oko zadržavanja pevačice Severine Vučković na granici samo treba da skrene pažnju sa domaćih problema, od kojih je najveći neočkivani otpor kopanju litijuma u Srbiji, piše nemački dnevnik Frankfurter rundšau (Rundschau).

„Državni organi prvi put su priznali postojanje spiskova sa počiniocima ‘verbalnog delikta. Zabrana ulaska u zemlju za umetnike, napadi na nezavisne medije, pravosudno šikaniranje ekoloških aktivista – otpor i masovni protesti protiv eksploatacije litijuma su razlog zašto Beogradu popuštaju živci“, piše dnevnik.

Frankfurter rundšau piše da su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekli da će spiskovi osoba kojima treba zabraniti ulazak u Srbiju biti ukinuti, čime su potvrdili već dugo prisutne sumnje da takvi spiskovi postoje.

Dnevnik prenosi da je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, „koji sam sebe opisuje kao rusofila“, rekao da je on lično sastavljao spiskove dok je bio ministar policije i tajne službe BIA.

„Naime, ne samo nepoželjni umetnici i ekološki aktivisti iz susednih zemalja, nego i kritičari (ruskog predsednika Vladimira) Putina već su izvesno vreme izloženi pojačanom šikaniranju i zabranama na granicama Srbije“, piše dnevnik, dodajući da „ne deluju ni previše kredibilno Vulinove tvrdnje da je spipskove sastavljao bez znanja svog pokrovitelja Vučića“.

Frankfurter rundšau podseća na slučaj bosanske pavačice Selme Bajrami kojoj je početkom godine zabranjen ulazak u Srbiju jer je navodno na jednom koncertu rukama napravila simbol albanskog dvoglavog orla, kao i na slučaj bosanskog glumca Feđe Štukana, kojem je Bezbednosno informativna agencija zamerila učešće na jednoj protestnoj šetnji.

I nezavisni pravni stručnjaci u Srbiji su, prema pisanju dnevnika, upozorili da su takvi spiskovi potpuno neustavni i nezakoniti.

„Ali pre svega je neočekivano snažan otpor protiv planiranog kopanja litijuma u dolini Jadra to što srpskim zvaničnicima sve više tanji živce“, ocenjuje Frankfurter rundšau.

„Bilo da je reč o neobuzdanim horor pričama o planiranim atentatima na Vučića, ili upozorenjima na zavere stranih sila i nevladinih organizacija, te besmislene akcije imaju jedan zajednički imenitelj. Ova vlast nema baš nikakav odgovor kako da reaguje na proteste protiv eksploatacije litijuma“, zaključuje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari