Bivši italijanski šef diplomatije i nekadašnji potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini je, kako tvrdi za Danas, i dalje savetnik premijera Srbije Aleksandra Vučića, sa kojim se do sada sastajao u proseku na svaka dva i po meseca. Fratini, koji je sada predsednik Udruženja za međunarodne organizacije, napominje da njegova saradnja sa srpskim premijerom funkcioniše veoma dobra i da se bazira na direktnom odnosu.


„Srećemo se svaki put kada dođem u Beograd i imamo bilateralne sastanke. Premijer Srbije me pita za mišljenje o poglavljima, na primer, ili o sada o migrantskoj krizi. Takođe, susretao sam se i sa ministrima, te sam se tako juče sastao sa ministrima unutrašnjih poslova, pravde i evropskih integracija sa kojima sam više razgovarao o tehničkim pitanjima nego o političkim“, napominje Fratini, koji je prethodnih dana boravio u Beogradu kao učesnik Beogradskog bezbednosnog foruma.

Govoreći o procesu evrointegracija, naš sagovornik ističe da Srbija zaslužuje da otvori barem dva poglavlja u pregovorima sa EU do kraja godine. Prema njegovom mišljenju, reč je o poglavljima 35 o normalizaciji sa Kosovom i 32 o transparentnosti u finansijskim aktivnostima.

„Tu su i još dva ključna poglavlja čiji će akcioni planovi najverovatnije biti usvojeni, zvanično i konačno, pre kraja godine. Mislim na poglavlja 23 i 24 koja će biti otvorena sigurno u prvom tromesečju sledeće godine, u martu ili najkasnije u aprilu“, navodi Fratini.

Na pitanje Danasa ukoliko se otvore prva dva poglavlja do kraja godine, kojom brzinom će se otvoriti ostala, Fratini napominje da je najvažnije otvoriti na samom početku poglavlja 23 i 24 koja posle značajno otvaraju čitav evropski put jedne zemlje.

„Što se tiče ostalih, reč je o tehničkim poglavljima, kao što su informaciono društvo, poljoprivreda… Sve su to takođe ključna poglavlja, ali sa dosta tehničkih elemenata. Dakle, najvažnije je otvoriti 23 i 24 koja započinju proces pregovora, posle toga krenuće otvaranje i svih ostalih. Nema pravila u kojem vremenskom periodu se to može desiti, jer to zavisi prvenstveno od političkih odluka“, ukazuje sagovornik Danasa.

On dodaje da je njegov glavni savet da Srbija treba da nastavi da se ponaša kao zemlja članica EU. „Imajući u vidu odnos prema izbeglicama, Srbija se čak ponašala i bolje od članica EU. Pre ili kasnije, Srbija tako stiče specijalni bonus u očima Brisela, naročito zbog spremnosti za saradnju u preraspodeli izbeglica“, ocenjuje Fratini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari