Odluka da se prizna nezavisnost Kosova nije doneta lako, ali stvarnost je jasna: Kosovom više nikada neće upravljati Srbija – izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid.
– Kosovskom deklaracijom o nezavisnosti završava se jedno, a počinje drugo poglavlje.

Odluka da se prizna nezavisnost Kosova nije doneta lako, ali stvarnost je jasna: Kosovom više nikada neće upravljati Srbija – izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid.
– Kosovskom deklaracijom o nezavisnosti završava se jedno, a počinje drugo poglavlje. Sada se moramo suočiti s kratkoročnim izazovima bezbednosti i dugoročnim izazovima razvoja Kosova – kazao je Frid u obraćanju pred Komitetom za spoljne odnose američkog Senata.
On je podsetio da se srpske vlasti snažno protive nezavisnosti Kosova, što Vašington može da razume, ali dodao je, napadi na američku ambasadu i ambasade drugih država pre dve sedmice u Beogradu su neprihvatljivi.
– Ono što se desilo je za osudu i neki od predstavnika srpskih vlasti snose punu odgovornost. Uloga nekih srpskih lidera u napadu na našu i druge ambasade u Beogradu nije jasna i možda nikada neće ni biti razjašnjena. Ali, nema sumnje da su neki lideri uticali svojom nacionalističkom retorikom na narod – istakao je Frid.
On je dodao da su vlasti u Beogradu dužne da poštuju Bečku konvenciju kojom se garantuje sigurnost diplomatskog osoblja i prostorija. Frid je izrazio očekivanje da će kosovske institucije biti funkcionalne i da će biti obezbeđena multietničnosti društva uz poštovanje zakona i uz pomoć SAD i međunarodne zajednice. Govoreći o Srbiji, Frid je naglasio da SAD nemaju nikakve loše namere prema Beogradu i dodao da je Srbija bila američki saveznik u dva svetska rata. Srbija bi, prema njegovim rečima, mogla da ima sjajnu budućnost u okviru ujedinjene Evrope. „Evropa je jasno stavila do znanja da je Srbija dobrodošla u okviru evropskih planova“, naveo je Frid i istakao da se Beograd sada suočava s dva izbora: ili da krene ka EU ili da se okrene samoizolaciji.
– Srbija može, ukoliko budu pametno odlučili, da očekuje dan kada će se, zajedno s Kosovom, naći među članicama EU. EU je i dosada bila institucija u kojoj su se ekstremni nacionalni konflikti u Evropi rešavali, i to bi moglo da bude i u slučaju Srbije. Izbor je sada na Srbiji – zaključio je Frid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari