Fridom haus: Ni Srbija ni Crna Gora više nisu među demokratijama

Ostavite komentar


  1. Naravno da jake drzave sa jakim samostalnim liderima ne odgovaraju nekima (naravno znamo kome) pa tako Orbana, Erdogana, Putina, Vucica nazivaju diktatorima, jer ne igraju kako oni sviraju. Jeljcin im je bio dobar, kad je Rusija bila na kolenima.

    1. Aj pročitaj tekst još jednom, al sa razumevanjem.
      Hint: niko ne kaže da im ne odgovaraju, samo da Srbi ja nije više demokratska država. Znači, ne vlada narod nego ovaj govnar sa svojom svitom govnarčića. Došao je na vlast demokratskim putem i onda se usrao u tu demokratiju. Eto šta kažu.
      Mamlaze.

      1. Ma jok Maar , on ti je procirao naslov sto je sasvim dovoljno za njega i njegove . Sto bi se upustao u kompletan tekst kad ga ionako ne bi razumio .

  2. Uutoritarni režim je konsolidovao demokratiju (+ 2),bravo !

    1. A zasto bi ti radije bio rob nego slobodan covek? Ja cu ti reci. Zato sto ne znas sta je sloboda. Kao ptica koja se rodi u kavezu. Pozdrav sa zapada (evo vec 30 god)!

  3. Tu isto hegemonisticko ponasanje srbske vlastele je i prouzrokovalo mrznju medju srbskim i hrvatskim narodom u prvoj YU. Pa je kraj 80ih zabilo kolac u drugu YU. A posto su zbog toga ponasanja Srbiju svi napustili, sad taj kolac zabijaju svom narodu, ne mozes od samog sebe pobeci.

    1. Jes vala, Srbi pobili golobradu decu u Sloveniji ’91 čime je otpočeo rat.

      1. @Srbski: Pa sad ne znam statistiku, ali bilo je mnogo Srba u nasoj vojsci i policiji, da. P. Celik, komandant policije, komandant specialne bigade MORIS A. Krkovic, komandant vojske stajerskog podrucja, drugi covek SLO vojske V. Milosevic, itd itd. Sad ko, i da li su bas Srbi i koliko te dece ubili, stvarno ne znam. Znam samo to, da je u tom trenutku BG mislio, da ce se prosetati do granica, pa su slali tu decu u osinjak.

    2. Bravo Slovenac ! Upravo je tako, od sebe se ne može pobeći. Jugoslavija nam je usporila susret s nama samima, sad se otkrivamo ko smo i kakvi smo. Pametnom dosta da shvati zašto niko neće s nama, kada ni mi sami sa sobom ne možemo pa smo se po svetu razvejali.

    3. Druze u potpunosti si u pravu, najvise stete je Srbin doneo Srbinu. A vi svi sto ste pobegli od nas bili ste 1/1 u pravu. Na zalost, mi nemamo gde da bezimo, cenim da ce ova zemlja da se rasturi definitivno kako su ove budale krenule da rade.

    4. Postojala je samo srpska vlastela i srpska vlada koja je napravila Kraljevinu SHS, kasnije Jugoslaviju, što će se ispostaviti kao najveća greška u istoriji ovog naroda. Da, pod stranim pritiscima, nije stvorena zajednička država Južnih Slovena Hrvatska i Slovenija bi ostale u sastavu Italije i Austrije. Prvu Jugoslaviju je rasturio Hitler, a iako politički nestabilna ona je bila demokratska država u kojoj su se poštovala osnovna ljudska prava. Jugoslavija je umrla u NDH, gde je nekoliko stotina hijada Srba ubijeno na najmonstruozniji način. Druga Jugoslavija je postavljena na krvavim temeljima, bratstva i jedinstva, totalitarnom političkom sistemu dok su zločinci pomilovani od strane komunista. Zato je krvavi raspad bio neminovan, a njemu su u prilog išle i međunarodne okolnosti i jačanje Nemačke.

      1. @Blaza: tako pricas sad, kad ste sve unistili. To vam je bila jedinstvena i jedina prilika, da bukvalno svi Srbi zive u jednoj drzavi. A to je bio san snova za vas, ako znam nesto? Da ste umeli normalno sa ostalima, a ne da se svadjate i natezete (plus klasicno srbovanje odnosno soljenje pameti svakome o svacemu), mogli smo danas biti sila u EU. A lepo si rekao jos nesto. Jos jedan mit. Da ste mogli napraviti 1918e Veliku Srbiju umesto da ste pravili YU. E, pa nije bas tako bilo. SHS niste mogli podeliti i reci koji deo hocete ili ne. Ili sve ili nista. Da ste hteli samo Srbiju, SHS bi ostao kao poseban entitet. Svakako vecito hvala na stvaranju YU, naravno.

        1. Slovenac, ne drobi srču. Kako gadnu letkiru imate, čudim se kako ni vi ni ostali koji ste dobijali pomoć i keš od srpskog naroda tad se nikako niste bunili, bilo potaman, Makedonija, CG, BiH takođe, Srbin je budala za sebe dok druge gosti i večito se dokazuje strancima. A vi sve gledate da operete 91vu al vam ne ide.

          1. @Mirjan: da nisi ti pobrkao nesto? SLO je bila najveci neto uplatinik u saveznu blagajnu. Trecina izovza SFRJ je bila iz SLO, a SLO je bila ni 10% drzave. Tako da vas „cash“ nam nije bas nesto trebao. Danas je SLO izvoz 50% celog izvoza YU, tako da zamisli se malo, sta (ne)radite. A sto se tice lektire, nije ti se svidela, i sta sad? Zato je gadna? Ni ja ne volim gusle, pa mi nisu gadne. Kakve takve su, deo su identiteta veasg, kao i nasa lektira. To se zove nepostovanje, tako reci nesto.

        2. Bravo Slovenac, baš tako je bilo. Mi smo imali alavog Aleksandra koji je bio jedan od najgorih državnika koje smo imali kod kojih su svi živeli loše, privreda se nije razvijala, da je on ostao ne bi ovde bio rat od 1941 već od 1939. Samo je gradio sebi dvorce i vinograde.

      2. Kako je prva Jugoslavija mogla biti demokratska, ako se u parlamentu ubijalo poslanike druge nacionalnosti? Naprimjer braća Radić.

      3. Moj Blaza , za tebe su bratstvo i jedinstvo krvavi temelji. Pobogu covjece kako ti je u kuci ? Ako imas porodicu koji su ti osnovni principi i ideja u njoj ?

  4. Hibridni vođa, hibridan režim. Šta tu ima čudno. Srbija nazaduje svakim danom brže, jače. bolje.

  5. Jel čuo neko za Krušik ?
    Dokle je stigao Dragoljub Simonović ?
    Kako nam je Jutka?…
    Pileći mozak imamo

  6. To izgleda samo jos nisu shvatili svi ti silni ambasodori demokratskih drzava u Beogradu pa nisu ni obavestili svoje maticne drzave! Tuzno!

    1. Znaju oni sve, i boli ih dupe.
      Kad se mi ne bunimo, što bi se oni štrecali? Da se ti možda ne sekiraš kako je u Rumuniji?

  7. AMERIKA – 1,210,700 zarazenih, 72000 mrtvih, SPANIJA – 250561 zarazenih, 25613 mrtvih ITALIJA – 213013 zarazrnih, 29315 mrtvih ENGLESKA – 194990 zarazenih, 29427 mrtvih FRANCUSKA 171551 zarazenih, 25531 mrtvih
    Od toga u domovima za stare od 42% do 57% mrtvih au Srbiji ispod 10%. SRBIJA 9677 zarazenih, 200 mrtvih. Toliko o holokaust demokratiji.

    1. Prvo, pogledaj malo brojke po regionu, drugo, odavde nismo izašli, treće, još se ne zna zašto negde ima više negde manje zaraženih ( vidi Afriku i Indiju, a vidi nedemokratsku Rusiju gde je tek krenulo) četvrto- ko veruje brojevima ovih lažova? Mrtvih će biti koliko im treba. Kao i glasača, 1,2 miliona više nego punoletmih građana koji će primiti onih 100 evrića, momentalno.

    2. Kad bi tebi doprlo do mozga koliko su neka mesta gusto naseljena, mozda bi drugacije tumacio brojke

    3. Pogledaj u Vikipediji zašto se Španska grozniza zove Španska grozniza. A onda razmisli zašto su najveći brojevi zaraženih u demokratskim zemljama sa slobodnom štampom.

    4. U Crnoj Gori 324 zaražena 5 umrlo, u Hrvatskoj već sada 5 puta manje, u Sloveniji isto tako ( blizu Italije), Grčka duplo manje, Bugarska troduplo manje. Zašto prvo Crna Gora?. Vi ćete odmah da graknete.:pa oni su mali, e vidiš mi smo još mnogo, mnogo manji u pdnosu na tvoje cifre. Kod nas prosek 65 godina. Kako je to moguće.?

      1. Za Crnu goru ne znam sta je istina, Slovenci su to stvarno odlicno odradili ali ostali lazu. Ziv bio pa video. Saznace se kad se uporedi broj mrtvih prosle i ove godine. Kod nas je prijavljen da je umro od korone svaki koji je imao pa makar i da nije umro od nje dok kod ovih drugih to nije slucaj. Da ostavimo pa nek vreme pokaze.

      2. STOPA SMRTNOSTI: Rumunija 5,1 %, Albanija 5 %, Slovenija i Bugarska 4,8 %, Severna Makedonija 4,3 %, Bosna i Hercegovina 3,7 %, Hrvatska 2 % Srbija 1,93 %, Crna Gora 1,3 %.

  8. Izvinjavam se ali se ponekad zapitam da li neki imaju roditelje, bake i deke ili ih je donela roda.

    1. Promasio si temu,ne radi se o zdravstvenom sistemu već o demokratiji u
      Srbiji.

    2. Za neke bi bilo bolje da su ih donele rode, nego sto im bake i deke upropascavaju zivot

  9. čestitam vladi ani brnabić što nas je evo i zvanično uvela u red diktatura : ) . sjajan posao ove vlade.

  10. Ovo će nas skupo koštati, jer će mnogi u EU primetiti da jedna nedemokratska zemlja ne može da bude kandida za članstvo. Dakle, osudjeni smo na večnu bedu i siromaštvo. Dobra strana ovoga jeste da je naš narod autoritaran i da voli knut. U tome smo jedini u Evropi i zaista ne propadamo evropskoj porodici naroda. Naravno da je ovaj Vučićev potez sa ukidanjem parlamenta u martu doprineo našem padu, kao što će ga dolazeći nedemokratski izbori još više potvrditi.Ali šta możemo očekivati od naroda koji je pre 30 godina izabrao jednog anonimnog partijskog aparatčika umesto pro-demokratskih disidenata kao u sviom drugim evropskim zemljama?

  11. A mi smo inace oduvek bili bastion demokratije.. Isti izvestaj kaze takodje da su Kosovo i Makedonija ostvarili napredak, a takodje i Albanija i BIH.. Pa vi vidite koliko Danas trazi bilo koji pobogu „evropski“ izvestaj samo da izbacuje ovakve nebulozne naslove.

  12. Srbija i Crna Gora su fenomeni.Prvo su zajednicku drzavu koja je realni bila najbolji okvir za obje drzave unistili,a onda su nastavili da ekonomski unistavaju same sebe.Razlika je sto je u Crnoj Gori sve to odradila ista vlast a u Srbiji tri politicke garniture koje su bile na vlasti.

  13. Šta ovo bi,prozvaše i Mila nedodirljivog.Sta li kažu na ovo onih 88 potpisnika iz Regiona i ovaj Slovenac što ovdje stalno dobacuje preko tarabe:)?

    1. Ovaj Slovenac je i ostaće tu sa nama. Čovek je u neku ruku veći balkanac nego Milo i Aco zajedno. Svako za sebe. Valjda će Trump jednom da dođe konačno u Srbiju sa velikom investicijom. Putin i Shi da dođu sve što pre i donesu dosta dobrih noviteta. Makron je bio, Angela i Erdogan mogli bi još jedanput da navrate i Jonson isto da proslavimo – opet čovek postade otac!

  14. Ljudi, bre mi moramo da se OSVESTIMO, ne moze nama da pomogne nikakav fridom hous niti bilo kakva medjunarodna organizacija (kojima, by the way, nimalo ne verujem). Dok ne preuzmemo sstvar u svoje ruke, nema nama spasa, a da bi do toga doslo mora da dodje do promene nacionalne svesti, sto je pak dosta tesko dok smo bombardovani laznim vestima sa svih meinstrim medija i raznim drugim gadostima i sistematski i planski zaglupljavani, obrazovanje urusavano itd… PROMENA SVESTI.

  15. …nemački mediji ga pamte kao „Miloševićev ratni huškač!“-Džaba autobusi i bakljade!

  16. Nacelno,slazem se sa ocenama.Mozda neka zemlja malo vise zaostaje,druga ima vise dobrih poteza,ali to je to.
    To sto su nam vecini drage autoritarne vodje je problem koji se i kod tzv.demokrata uocava,ali mene muci sto ne mogu da razlucim gde prestaje vlast a pocinje opozicija i obrnuto.
    Danas firer iz Dveri(kakvo ime za politicku partiju,kao i Djokovicevo kuce Tesla)trazi slobodu i pravo,a zagovara cvrste veze sa Rusijom i protiv je EU.
    Koliko vidim,mi iz ovog hibridnog gliba mozemo samo u svetlu proslost ili smrt,uz ruske strucnjake i kinesku pomoc koje obe skupo kostaju umesto da se drzimo komsija,jer smo i mi imali zavode za javno zdravlje koji bi mogli da vrse svoju osnovnu delatnost,a Torlak sa komsijama da radi nesto korisno bar za nas region.

  17. Demokratija nije nasa tradicija. A nije ni u Rusiji, Turskoj, Nemackoj itd.

  18. Slaba je ovo diktatura,Srbiji treba jednopartijski sistem i atomsko oružje da bi zaista bila nezavisna. Demokratija je velika prevara i laž.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.