FT: Srpske vlasti pred izbore podržale Đokovića, oličenje nacionalnog jedinstva 1foto EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Politički lideri pružili su, samo tri meseca uoči izbora, podršku teniseru Novaku Đokoviću koji je u Srbiji viđen kao oličenje nacionalnog jedinstva, piše londonski Fajnenšel tajms (FT).

Jedna stvar na koju je Đoković zasigurno mogao da računa tokom neželjenog boravka u centru za migrante u Melburnu jeste snažna podrška fanova iz Srbije.

Prethodnih dana na ovu temu oglasili su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Ivica Dačić i patrijarh Porfirije, poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Srbi su tokom božićnih praznika bili ujedinjeni u podršci najboljem teniseru sveta i čoveku koji je prema vakcini protiv korona virusa izrazio skepticizam, a čije je učešće na Australijan openu pod znakom pitanja nakon što su mu australijske vlasti  ukinule vizu.

Đoković, koji je bio kritičan prema vakcinaciji i merama uvedenim zbog pandemije korona virusa, odbio je, kako piše FT, da vlastima otkrije svoj vakcinalni status i oslanjao se, navode, na medicinsko izuzeće od vakcinacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Đoković „žrtva političke igre“ i navelo da je bio „namamljen da otputuje u Australiju kako bi bio ponižen“.

FT navodi da Đokovićevo ponašanje nije mnogo uticalo na obožavaoce u Srbiji gde je skepticizam prema vakcinaciji već proširen, a broj imunizovanih konstantno ispod evropskog proseka.

U Srbiji je prvu dozu primilo manje od 50 odsto stanovnika za razliku od 70 odsto u Evropskoj uniji, prema podacima FT.

Fajnenšel tajms pominje i da je na inicijativu Đokovićeve porodice u Beogradu održan protest podrške teniseru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari