Nakon gotovo devet godina provedenih u različitim sastavima vlade Srbije, ministar zdravlja Tomica Milosavljević podneo je juče neopozivu ostavku, koju je premijer Mirko Cvetković odmah prihvatio, obrazlažući je „duboko ličnim razlozima“.

Ništa konkretniji nisu bili ni u njegovoj stranci G17 plus, gde nam je nezvanično rečeno da je kod Milosavljevića došlo do „zamora materijala“, kao i da „nije mogao više da gubi energiju braneći se od stalnih medijskih napada“.

Da li su to zaista razlozi za odlazak ministra, kojeg su mnogi ironično nazivali „večnim“ ili se radi o nekim zakulisnim političkim ili poslovnim motivima, odnosno da li je ovim napravljen prvi korak ka već izvikanoj rekonstrukciji Vlade Srbije, juče nije bilo moguće verodostojno utvrditi. G17 plus će ministarskog naslednika Tomice Milosavljevića predložiti već iduće nedelje, na sednici Predsedništva stranke, ali u partiji napominju da je još rano da se govori o personalnim rešenjima.

Ostavka ministra zdravlja neće morati da čeka početak redovnog prolećnog zasedanja Skupštine Srbije u martu, kaže za Danas predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović. „Onog trenutka kada premijer Cvetković dostavi parlamentu ministrovu ostavku, na prvoj narednoj sednici, bilo vanrednoj ili redovnoj, Skupština će konstatovati ostavku, bez rasprave i bez odlučivanja o tome. Tog trenutka će i prestati mandat ministra“, objašnjava Đukić Dejanović.

Predsednica Narodne skupštine navodi i da je predsednik Vlade Srbije u obavezi da u roku od 15 dana od datuma prestanka mandata ministra predlozi parlamentu novog kandidata za tu funkciju. Za izbor novog ministra potrebna je podrška najmanje 126 glasova.

Milosavljević je juče u podne u Vladi Srbije održao konferenciju za novinare na kojoj predstavnicima medija nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja. Tom prilikom je rekao da je premijera Mirka Cvetkovića obavestio o ostavci ranije tog dana, ali da je predsedniku stranke Mlađanu Dinkiću odluku saopštio početkom nedelje. „Moj politički i javni angažman ostaje nepromenjen. Član sam G17 plus i Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije, a do maja 2012. u Izvršnom odboru Svetske zdravstvene organizacije predstavljam evropski region i Srbiju“, istakao je Milosavljević i dodao da će se vratiti doktorskom i profesorskom pozivu, „koji nije ni napuštao“.

Ministar u ostavci je naveo i da je u svakom od svojih „formalnih mandata“ sebi postavljao isti cilj – vraćanje poljuljanog i povređenog dostojanstva građana i pacijenata, i svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu. „Nažalost, bile su to godine u kojima je sve važnija postajala medijska slika o nečemu, nego činjenice i rezultati. I pored toga, danas je vidljivo koliko je zdravstveni sistem uređeniji i održiv“, rekao je Milosavljević.

Priča o ostavci Tomice Milosavljevića aktuelna je još od kada se u aprilu 2010. vratio sa operacije diskus hernije u Minhenu, mada su i pre i posle toga mnogi zahtevali da ode, iz raznih razloga. I ostavke je podnosio ili najavljivao više puta. Prvi put je s pozicije ministra otišao jula 2003, zbog sukoba G17 plus i vlade Zorana Živkovića. Drugi put je podneo ostavku oktobra 2006, u skladu sa odlukom G17 da svi njeni članovi napuste vladu ako ne budu nastavljeni pregovori sa EU. U oba slučaja ubrzo su padale vlade i bili raspisani novi izbori, nakon kojih se Milosavljević vraćao u fotelju. On je dužnost ministra obavljao u pet mandata, a prvi put je izabran juna 2002, kao nestranačka ličnost, nakon odlaska ministra Obrena Joksimovića.

Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, u izjavi za Danas upravo i podseća na to da „kada god je Milosavljević podnosio ostavku, dolazilo je do velikih političkih lomova“.

„Mislim da ovoga puta, i pored očitih velikih neslaganja između DS i G17, neće pasti vlada. Ove dve partije usaglasiće nekako stavove i prevazići trenutnu krizu, ali, i biću potpuno jasan, DS nikada više neće praviti koalicije sa strankom Mlađana Dinkića, iako smatram da su upravo Tadićeve demokrate odgovorne zbog toga što je Dinkić za sve svoje promašaje imao podršku vlade i veliku medijsku promociju“, ocenjuje Nikolić za Danas.

Tokom proteklih devet godina ministrovanja Tomice Milosavljevića bilo je onih koji su više puta insistirali na njegovoj ostavci. Među njima je bila profesorka dr Dragana Jovanović, pulmolog Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu Kliničkog centra Srbije, koja je svojevremeno kao gradska sekretarka za zdravlje imala oštar sukob s ministrom. U jučerašnjem kratkom razgovoru za Danas, Dragana Jovanović je istakla da sada treba podvući crtu u zdravstvu i videti šta je urađeno, šta nije, šta je bilo dobro, a šta loše.

„Treba sačekati i izbor novog ministra i primopredaju dužnosti. Posebno je važno da vidio ko će od Milosavljevićevih saradnika ostati u Ministarstvu zdravlja i nastaviti s radom“, upozorava Jovanovićeva.

 

Upozorenja manjih stranaka

Beograd – Predsednik SPS Ivica Dačić i saradnici lidera G17 plus Mlađana Dinkića potvrdili su juče da predsednik Republike i DS Boris Tadić još nije sazvao sastanak čelnih ljudi vladajuće koalicije na kome bi se razgovaralo o rekonstrukciji Vlade Srbije. Dačić je juče rekao novinarima da je do sada bilo više sastanaka lidera koalicije posvećenih različitim temama, ali nikada rekonstrukciji vlade. „Još nisam obavešten o terminu sledećeg sastanka“, rekao je Dačić. Lider socijalista je poručio i da ostavka Tomice Milosavljevića nema veze s najavama krupnijih promena u vladi. Identične odgovore Danas je dobio u kabinetu Mlađana Dinkića. Predsednici manjih stranaka vladajuće koalicije uvereni su da kadrovske promene u Vladi ne mogu biti dogovarane samo u trouglu Tadić – Dačić – Dinkić. Sve stranke koje u parlamentu ödižu rukeö za zakone sada traže da se čuje i njihov glas. Jovan Krkobabić, vicepremijer i lider PUPS, upozorava za Danas da rekonstrukcije ne može ni biti ako svi partneri ne daju saglasnost. „Nikakav poziv još nije stigao u moj kabinet. Moj stav je poznat. Rekonstrukcija je nepotrebna, ali ću je prihvatiti ukoliko svi koalicioni partneri postignu dogovor“, kratko nam je rekao Krkobabić. Balint Pastor iz SVM takođe očekuje Tadićev poziv i upozorava da bi ova stranka, u suprotnom, bila svedena na status opozicione. „Očekujemo da se najpre održi uži sastanak lidera DS, SPS i URS, a da potom usledi okupljanje predstavnika svih stranaka koje čine vladajuću koaliciju. To je, uostalom, najavio i sam predsednik Srbije na novogodišnjem koktelu“, kaže za Danas funkcioner Bošnjačke liste Esad Džudžević. Na pitanje da li je Sulejman Ugljanin spreman da se odrekne ministarskog mesta, Džudžević insistira da je Ugljaninova situacija „specifična“ i da je on izabran kao predstavnik manjina. „Od njega je i međunarodna zajednica tražila da uđe u vladu, tako da povlačenje ne bi bila dobra poruka“, ocenjuje naš sagovornik. I u stranci Rasima Ljajića kažu da očekuju poziv predsednika Tadića za sastanak, jer „nije u redu da služimo samo za stvaranje kvoruma i izglasavanje zakona, a da se pritom ništa ne pitamo“. Funkcioner SDPS Meho Omerović kaže da je Ljajić više puta ponovio da je spreman da se odrekne ministarskog mesta i da ne odustaje od tog stava, ali da je priča o rekonstrukciji postala „prevaziđena tema“. M. R. M.

REAKCIJE

UDRUŽENJE PRIVATNIH lekara i stomatologa saopštilo je da je do ostavke ministra Tomice Milosavljevića došlo prekasno. „Ostavka je suviše mali čin za sve ono što je bivši ministar uradio zdravstvenim radnicima i celom zdravstvenom sistemu, koji je po svim anketama na prvom mestu po korumpiranosti. Posle mnogo skupih promašaja, čin ostavke Milosavljevića neće biti potpun bez pokretanja istraga nadležnih organa o aferama u zdravstvu“, ističe se u saopštenju. OSTAVKA MINISTRA zdravlja uticaće na izbor novog direktora Kliničkog centra Niš, izjavio je predsednik Upravnog odbora niškog KC Boško Ristić. Dosadašnjem direktoru Srbobranu Trenkiću mandat je istekao juče. Na konkurs za izbor direktora KC prijavilo se petoro kandidata, po dvojica iz G17 plus i SPS i jedna nestranačka ličnost. NOVA SRBIJA ocenila je da je ostavka Tomice Milosavljevića „zakasneli moralni, a ne lični čin ministra“ i pozvala i ostale članove aktuelne Vlade da slede njegov primer. U saopštenju se poručuje da je „poslednji trenutak da tužilaštvo istraži i da Milosavljević preuzme odgovornost za uvoz tri miliona vakcina, od kojih je iskorišćeno pet odsto, kao i zbog toga što je prećutkivao i pravdao brojne lekarske greške i štitio farmaceutsku mafiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari