Zasedanje Skupštine grada Novog Sada već drugi put je dovedeno u pitanje zbog jednog, sada već bivšeg odbornika Ujedinjenih regiona Srbije, što bi moglo dovesti do krize vlasti i prevremenih izbora. Prošlonedeljna sednica gradske skupštine nije održana zbog nepostojanja kvoruma, a neizvesno je održavanje i sutrašnje sesije.


Do blokade u radu došlo je posle odluke pomoćnika gradonačelnika Novog Sada Vladimira Kopicla i odbornice u Skupštini grada Vere Kopicl da napuste stranku G17 plus, stožernu članicu Ujedinjenih regiona Srbije, i da s ranije smenjenim zamenikom gradonačelnika i nekadašnjim stranačkim kolegom Sašom Igićim formiraju udruženje građana Novosadski blok. URS je nakon toga zatražio da odbornica Kopicl vrati mandat stranci s čije liste je izabrana, pa su odbornici tog političkog saveza, čija je šefica u Skupštini grada Maja Gojković, prošlog petka odbili da učestvuju na sednici parlamenta. zasedanje su bojkotovali i radikali i dva odbornika DSS, pa je zbog nepostojanja kvoruma sednica odložena za petak, 1. april.

Šefica odborničke grupe URS Maja Gojković tom prilikom je upozorila da Vera Kopicl treba da ostane bez mandata na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, zatim koalicionog dogovora po kojem G17 plus ima pet odbornika i na osnovu zajedničke izborne liste. S druge strane, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, inače funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine, zaključio je da je odluka Ustavnog suda o ukidanju blanko ostavki jasna i da mandat pripada odborniku, a ne stranci.

Jovanović za Danas ističe da će učiniti sve da se ne desi kriza gradske vlasti, koja bi dovela do prevremenih izbora, koji su zakonski mogući. „Ne verujem da će se to desiti, to bi bilo sramota za Novi Sad. Učiniću sve da se takav scenario ne dogodi. Naravno, postoje situacije gde se neke stvari prosto ne mogu promeniti, ali mislim da će biti razuma i da će se nastaviti s radom“, rekao nam je juče Jovanović.

S druge strane, predsednik Gradskog odbora G17 plus Dalibor Novaković kaže za Danas da neće odustati od vraćanja mandata. On ujedno smatra da se problem, „ukoliko postoji dobra volja koalicionih partnera, može rešiti za deset minuta“, i takođe izražava nadu da neće doći do prevremenih izbora. „Ako svi imamo interes da sačuvamo gradsku vlast, lako se možemo dogovoriti“, rekao nam je Novaković.

Novosadski parlament ima 78 odbornika, od kojih vladajuću koaliciju čine lista Za evropski Novi Sad – Boris Tadić (28), URS (12), LSV (7) i SPO (3). U opoziciji su SRS, koji imaju 26 mandata i spor s naprednjacima oko njih, zatim DSS (4), kao i dva nezavisna odbornika. Gradonačelnik je Igor Pavličić iz DS. Sednica skupštine može da se odlaže do 25. juna, a dobri poznavaoci prilika kažu da će, ukoliko se ne nađe rešenje na gradskom nivou, sigurno će se naći na nekom višem, pa ako zatreba i u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari