Gabrijel Eskobar: ZSO važan korak, sporazum Beograda i Prištine je o normalizaciji, ne o priznanju 1Printskrin TV Pink

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da bi voleo da srpska zajednica učestvuje na izborima na Kosovu, kao i da Srbi već sada učestvuju u svim institucijama Kosova.

Eskobar je novinarima u Beogradu, posle sastanak sa predstavnicima proevropske opozcije, rekao da je Zajednica srpskih opština važan korak u odnosima Srbije i Kosova i jasno je da je to obaveza predviđenima brojnim dokumentima.

Prema njegovim rečima, od sastanka u Ohridu se ne očekuje bilo kakvo potpisivanje, ali se želi dogovor kako napredovati.

Upitan da li je ZSO deo novog sporazuma ili ne, Eskobar je podvukao da osnovni sporazum o normalizaciji odnosa obuhvata sve Briselske sporazume.

– Sve što je već dogovoreno o tome se dalje neće pričati, a to uključuje i ZSO. Ono što treba po Briselskom sporazumu da se ostvari mora da se ostvari i na redu je da se realizuje – kazao je on.

Rekao je da ZSO mora da bude sprovedena bez obzira da li ima ili nema novog sporazuma.

– U Ohridu bismo želeli da vidimo priznanje da je ZSO značajan deo odnosa Srbije i Kosova. I kada o tome govorim kao o zahtevu, ne bih da time izazivam konfronaticju ili da postavljam kao izazov. Činjenica je da je ZSO deo Briselskog sporazuma, deo je zaključaka Evropskog saveta, to je deo politike SAD. Ona će se ostvariti, pitanje je samo koliko brzo će se desiti i koji će model biti primenjen –  objasnio je Eskobar.

On je podsetio da je Miroslav Lajčak, spacijalni izaslnik EU za dijalog Beograda i Prištine,  naveo više različitih primera kako taj tip zajednice funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da same odlučuju o svojoj sudbini.

Upitan da li se može reći, nakon njegove i posete izaslanika EU Lajčaka, da smo bliže osnivanju ZSO, Eskobar je rekao: „mnogo smo bliži nego pre par nedelja“.

– Mogu reći da jesmo. Naši razgovori sa vladom Kosova postaju sve realističniji i produktivniji. Počinju da shvataju da će ih taj pravno obavezujući deo sporazuma, i uopšte sporazum, približiti Evropi. Mnogo smo bliže tome nego pre nekoliko nedelja – smatra on.

On je istakao da evropski predlog sporazuma o normalizaciji predstavlja jednu od najboljih mogućnosti da region krene napred.

On je pozvao strane da budu veoma ozbiljne u traženju dogovora, da nađu načine da budu fleksibilne, konstruktivne i imaju viziju, te iskoriste priliku koja im se pruža.

On je rekao da bi voleo da vidi da sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova bude u ovoj kalendarskoj godini i misli da je to moguće.

Eskobar je naveo da je svrha današnje posete da sa političkim vođama u regionu razgovara na temu traženja načina za napredak sa predlogom evropskog sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan je naveo da su očekivanja SAD da će se strane sastati u Ohridu, razgovarati i suočiti sa činjenicom kako da se ide ka sporazumu o normalizaciji odnosa, i da će da razmišljati kako da prevaziđu prepreke, odnosno da sa sastanka izađu uz shvatanje da će se taj proces nastaviti dok se ne nađe rešenje.

On je naglasio da se radi o sporazumu o normalizaciji odnosa, ne o priznanju.

„Američka pozicija je da je Kosovo zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom. Smatramo da bi region imao koristi od međusobnog priznanja. Što se tiče članstva u UN mislimo da bi vrednost sporazuma bila brža integracija Srbije i Kosova, i celog regiona“, dodao je Eskobar.

„Što se tiče članstva Kosova u UN, mislim da bi to donelo bržu integraciju u EU ne samo Kosova i Srbije, već i celog regiona. Ciljamo procese koji će ceo region približiti Evropi“, istakao je Eskobar.

Kako je istakao, svrha sporazuma je intenziviranje procesa koji bi ceo rehion približio Evropi kako ekonomski, tako i politički.

On je zaključio da se nada da će sporazum „ne iz korena promeniti nečiji život, već omogućiti mir i stabilnost u regionu“.

– Nije namera da stvara nove prepreke, već naprotiv. Želimo da bude dobar ne samo za Srbiju i Kosovo, već da stvori mogućnosti i za susede, koji žele da vide dobre odnose te dve zemlje, jer su one zajedno najveći deo Zapandog Balkana. Mislim da bi to bilo veoma pozitivno. Ako ljudi iz ovog regiona, i dve vlade vide mogućnosti koje su pružene za mir, po prvi put nakon dužeg vremenskog perioda, to bi bilo dobro –  rekao je Eskobar.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari