Gajić (Narodna stranka): Albanija otima Kosovo od Srbije 1Foto: Medija centar

Predsednik Narodne stranke (NS) Vladimir Gajić izjavio je danas da je ukidanjem granice između Kosova i Albanije direktno ugrožen teritorijalni integritet Srbije.

Gajić je agenciji Beta kazao da bi tim povodom novi šef diplomatije Marko Đurić trebalo da otkaže gostoprimstvo ambasadaoru Albanije u Beogradu.

Kazao je da vest, da su vlade Albanije i Kosova ukinule međusobne granice, obavija gromoglasna tišina u Srbiji iako tim činom, kako je rekao, Albanija otima Kosovo Srbiji.

„Vlast i opozicija se neoglašavaju u vezi odluke koja flagrantno krši međunarodno pravo i unutrašnji pravni poredak Republike Srbije. Pravno gledajući, država Albanija i tzv. država Kosovo uklonile su granične prelaze u okvirima međusobnih i nespornih teritorijalnih granica između Srbije i Albanije. Ovakvom odlukom Vlade Albanije, koja se može tretirati jedino kao pravno nasilje, direktno je ugrožen teritorijalni integritet Srbije čije su granice međunarodno priznate“, rekao je Gajić.

Naveo je da je tom odlukom prekršen član 2 Povelje UN i Helsinškog dokumenta koji obavezuje sve države članice da poštuju teritorijalni integritet i suverenost država članica.

„Krši se i Rezolucija 1244 SB UN na osnovu koje je nakon završetka rata 1999. godine teritorija Kosova i Metohije nesporno ostala u sastavu SR Jugoslavije, odnosno Republike Srbije kao njenog sukcesora“, dodao je Gajić.

Prema njegovim rečima, akt Vlade Albanije direktno je suprotan svim navedenim pravnim normama međunarodnog prava, jer zadire u isključiva prava Republike Srbije u vezi s međunarodno priznatim granicama Srbije koje mogu biti, kako je rekao, otvarane samo odlukom nadležnih državnih organa Republike Srbije.

„Aneksom broj 2 Rezolucije 1244 SB UN u tački 6 utvrđeno je da će nakon povlačenja vojske i policije u dogovorenom broju biti dozvoljeno jugoslovenskom i srpskom osoblju prisustvo na glavnim graničnim prelazima, što u svakom slučaju podrazumeva i granicu s Albanijom“, objasnio je on.

Gajić smatra da je novi šef diplomatije Marko Đurić morao da pozove ambasadora Albanije u Beogradu na brifing.

„Da proveri o čemu se radi, pa ako ne dobije zadovoljavajući odgovor, možda bi bilo zgodno da zamoli ambasadora da pokupi stvari i ode kući“, rekao je.

Gajić ističe da Srbija ne bi smela da trguje s Kosovom.

„De fakto priznanje tzv Kosova postaje deo Poglavlja 35 u vezi prijema Srbije u Evropsku uniju. Srbija se mora zahvaliti EU i nastaviti drugim putem jer trgovina s Kosovom i Metohijom ne dolazi u obzir“, naglasio je.

Dodao je da je neophodno institucionalno odbaciti Nemačko-francuski plan i Ohridski sporazum i napustiti Briselski sporazum.

„Ako Kosovo bude primljeno u Savet Evrope Srbija bi trebalo da zamrzne članstvo u toj organizaciji, kao i da razmotri odnose sa svim država koje su sponzori Rezolucije o Srebrenici ukoliko rezolucija bude usvojena. Gubimo Kosovo, a sprema se i scenario za ukidanje Republike Srpske preko revidiranja Dejtonskog sporazuma“, rekao je Gajić.

Umesto vlade koja je sastavljena po principu „za svakog po nešto“, dodao je, došlo je vreme za Vladu nacionalnog spasa.

„Jednostrano ukidanje granice između Srbije i Albanije od strane Albanije je samo jedna u nizu odluka u cilju otimanja Kosova i Metohije od Srbije. U protivnom nećemo biti država, a samim tim ni demokratija nema nikakve šanse“, zaključio je Gajić.

U sredu je stupio na snagu sporazum između Kosova i Albanije o prelasku granice bez provera pasoša i ličnih dokumenata.

Radi se o periodu od devet meseci godišnje u dva navrata – od 1. maja do 30. septembra i od 1. novembra do 28. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari