Garić: Lajčak u Prištini nije stekao preterani autoritet, olakšavajuća okolnost što je došao sa Eskobarom 1Foto: Twitter / Miroslav Lajčak profil

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nije u Prištini stekao preterani autoritet, pa je za njega olakšavajuća okolnost što je u posetu regionu došao zajedno sa specijalnim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, rekao je FoNetu glavni urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

Garić je, u serijalu razgovora Agreman, istakao da je ovo prvi put da predstavnici Vašingtona i Brisela dolaze zajedno sa istom misijom – da je potrebno nastaviti dijalog i primeniti postignute sporazume.

Prema njegovim rečima, iako Eskobar govori da su SAD izvan dijaloga koji vodi EU, sedeo je zajedno sa Lajčakom na tim razgovorima, čime je poslao poruku da se Amerika intenzivnije angažuje u procesu.

Tumačeći njihove izjave o primeni potpisanih sporazuma, Garić je ocenio da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ključno pitanje koje devet godina čeka na realizaciju.

Oni imaju neki novi ugao gledanja, jer Priština odbija bilo kakvu pomisao realizacije ZSO na terenu. Eskobar i Lajčak govore o novim modelima realizacije, nečemu što je izvan Briselskog sporazuma i time idu na ruku Prištini i Aljbinu Kurtiju, smatra Garić.

On je kao skandaloznu označio izjavu Lajčaka da ZSO ne sme da liči na Republiku Srpsku, jer predstavnik EU, koja bi trebalo da bude statusno neutralna, kao garant Briselskog sporazuma, zastupa prištinsku stranu.

Prema Garićevom predvidjanju, vlast u Prištini će iz izjava i posete Eskobara i Lajčaka „izvući“ ono što joj odgovara i odbaciti sve što joj se ne sviđa, jer je njihova agenda apsolutno jasna – međusobno priznanje Kosova i Srbije.

To nije ni na dnevnom redu, niti o tome može da se razgovara. Nije se Briselski dijalog otvorio zbog priče o međusobnom priznanju, već zbog normalizacije odnosa, predočio je Garić.

On očekuje da Lajčak i Eskobar u Beogradu ponove stavove iz Prištine, da je važno da se dijalog nastavi, a dogovoreno primeni, ali će biti interesantno čuti da li će izneti neke konkretne detalje oko modela funkcionisanja ZSO.

Sasvim je sigurno da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zvaničnici u Beogradu izneti stavove koji su već poznati, predvideo je Garić, uveren da će Beograd biti zainteresovan i za pitanje da li će srpska zajednica na Kosovu i Metohiji imati pravo glasa na izborima u Srbiji.

Prema njegovom mišljenju, OEBS i međunarodna zajednica će morati da reaguju i da „pritisnu Prištinu“, zbog čega može biti napetosti.

Beograd će ponoviti da je spreman za dijalog u svakom trenutku, na već utvrđenim principima, jer se zna šta je rečeno, dogovoreno, šta je sprovedeno, odnosno nije učinjeno, da bi se moglo dalje razgovarati, naglasio je Garić.

Ako albanska strana odbija da sprovede ono što je njena obaveza, a za to dobija i prećutnu podršku sa Zapada, naveo je on, onda ne možemo da nastavimo razgovore, da se ulazi dalje u dijalog ako se ne poštuje i ne može nasloniti na ono što je do sada postignuto.

Vrlo je neizvesno kada će se dijalog nastaviti, posebno na visokom nivou, procenio je Garić i koji dodao da možda biti kontakata na tehničkom nivou.

Ozbiljnihih razgovora na nivou Vučića i Kurtija u nekom skorom periodu ne verujem da će biti, imajući u vidu poziciju Prištine, ponovio je Garić.

Kako je protumačio, predizborni period u Srbiji, takođe, utiče na odlaganje dijaloga sa Prištinom, jer se u takvom periodu ne rade krupne stvari.

Razlog što nema dijaloga je, pre svega, u tome što nema dobre volje Prištine za razgovor, jer uporno i tvdroglavo insistaju na maksimalističkim zahtevima, ocenio je Garić i napomenuo da je možda i bolje mirovati određeni period.

Verujem da će ova godina proteći u natezanju, možda nečega bude posle leta, tokom jeseni, ako se stvore uslovi da Priština prihvati da razgovara na način koji će omogućiti da se nekakav dogovor postigne, zaključio je Garić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari