Gavrilović: Vučiću nije viteški da se hvali rejtingom u ambijentu neravnopravnih 1Foto: M.A./ATAImages

Direktor Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović izjavio je danas da valjanih istraživanja javnog mnjenja ne može da ima tamo gde ne postoji profesionalna zajednica istraživača koja se stara o kodeksu profesije i sprečava zloupotrebu istraživanja.

Komentarišući nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se njegov lični rejting nalazi na istorijskom maksimumu, Gavrilović je agenciji Beta kazao da „hvaliti se rezultatom u ambijentu neravnopravnih nije viteški“.

„Ovo se pre svega odnosi na medijsku zastupljenost predsednika Republike koja je neretko praćena kršenjem medijskih zakona. Zato za ovakav rejting posebno priznanje pripada REM-u. U poslednjem obraćanju Vučić nije rekao koliko je opredeljenih, a koliko neopredeljnih dalo podršku Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i njemu. Zna se da broj opredeljnih posle izbora pada“, rekao je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, istraživanje javnog mnjenja je moguće samo tamo gde postoji istinito, potpuno i blagovremeno informisanje kako je definisano u članu 51 Ustava Srbije i svim medijskim zakonima.

„Istraživanje javnog mnjenja je moguće sprovesti na valjan način samo tamo gde ne postoji situacija da skoro 50 odsto građana smatra da nije pametno govoriti ono što misliš. Takođe, istraživanje javnog mnjenja je moguće samo tamo gde ne postoje tzv. kol centri gde se građani tokom izborne kampanje obmanjuju na način da im se kaže: ‘Pozivamo vas iz štaba predsednika Vučića’ i onda se nastavi s pitanjima gde je prvo pitanje da li podržavate predsednika Vučića“, kazao je on.

Dodao je da istraživanja javnog mnjenja ne postoje tamo gde se agencije za istraživanje javnog mnjenja kriju od javnosti i medija ako imaju podatke koji otkrivaju ono što vlast misli da narod ne sme da zna, ili ono što ukazuje na prirodu propagande.

„Istraživanja javnog mnjenja nema tamo gde se istraživačima javnog mnjenja preti hapšenjem u parlamentu i organzuju medijski zečevi jer vlast nije zadovoljna nalazima istraživanja“, istakao je Gavrilović.

Naglasio je da pravnik Vučić krši član 111 Ustava kada kao predsednik države saopštava rezultate rejtinga za stranku čiji je član.

„Sve dok Vučić ne bude objavio ko je platio istraživanja, ko je realizovao anketu, na kojem uzorku s kojoj metodom, s kojom uzoračkom greškom i kojim stepenom odbijanja, odnosno kako je vršena ponderacija podataka, on to ne može da smatra istraživanjem javnog mnjenja, već istraživanjem koje meri da li mu propagadni sistem funkcioniše“, zaključio je Gavrilović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete Nišu rekao da je njegov rejting skoro na istorijskom maksimumu.

„Jeste li videli istraživanja poslednjih sedam dana? Za ove koji o tome govore bolje da se time ne hvalim. Ja ne učim iz istraživanja, ja iz njih gledam čime su ljudi nezadovoljni i trudiću se da to popravim. Brojevi moji lični su skoro na istorijskom maksimumu, partija kojoj pripadam je preko 51 odsto, što nije uobičajeno, retko se dešava kada je neko na vlasti 12 godina, a o drugima neću da govorim, malo je to ogromna razlika pa neću da im ubijam moral“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari