GB 381: Nedopustivo negiranje genocida u Srebrenici

Ostavite komentar


  1. Nedopustivo je da se niko u Srbiji ne oglasi zbog ubistva skoro 7.000 Srba u Sarajevu. Znaju se imena, lokacije, ko je izvršio zločin, a svi ćute. O bratunačkom kraju i zločinima Nasera Orića iz zaštićene zone UN se ponekad nešto i kaže, ali o ovom ništa. Nisam ni očekivao da će se Saša Janković drugačije ponašati. On niz dlaku ide toj istoj međunarodnoj zajednici koja zaboravlja na te zločine, oslobađa zločince, da bi se dočepao vlasti, ni zbog čega drugog.

  2. Evo kako Gradjanski blok radi protiv srpskog naroda. Javna je tajna da je Srebrenica iscenirana od srane medjunarodne zajednice samo da bi se Srbi osudili kao genocidan narod iako to nismo bili ni u jednom ratu.

    1. @Aca@…Da nije možda ta međunarodna zajednica platila Mladiću,Karadžiću,Popoviću,Beari,Nikoliću,Pandureviću,Miletiću…da urade to što su uradili u Srebrenici ?! Da li postoje pravosnažne presude srpskim oficirima za činjenje genocida ili pomaganje u izvršenju istog?A možda ubistava sa karakteristikom genocida nije ni bilo već se radilo o klektivnom samoubistvu 8000 ljudi koje je „sramna međunarodna zajednica“ iskoristila da baci ljagu na humane oficire vrs,njihovu vojsku,srpski narod…? Naravno,vaš imaginarijum će uvek imati prednost nad činjenicama. A o toj vašoj „negenocidnosti ni u jednom ratu“ bolje da se obavestite iz izveštaja Dimitrija Tucovića,Koste Novakovića,brojnih stranih izveštača i organizacija,o odnosu srpsko-crnogorske vojske prema Albancima civilima na području današnjeg Kosova i Albanije za vreme Balkanskih ratova 1912.-1913. To se ne uči u školama Srbije,nije zgodno !

  3. Pozivati se na presude suda u Hagu je krajnje jadno pogotovo ako si Srbin,sa druge strane imate mnogo više konkretnijih stvari za kritiku Premijerke. Srebrenicu će vreme iskristalisati i pokazati šta se tu desilo, ne moramo mi istrčavati pred rudu samo iz razloga da bi pljunuli nekoga i nešto.

  4. Недопустиво је натурати чињеницу да се десио геноцид у Сребреници, то није истина и никада неће ни бити, Хашки суд је политичка институција формиран да оправда незаконите акције запада.

    1. @Goran***Izvrćete činjenice. Ne radi se o Haškom Tribunalu već o masovnom,ciljanom ubistvu oko 8ooo živih bića,ljudi, čiji je jedini greh što nisu Srbi. To je na sudu i dokazano,ali vaš imaginarijum će to svesno poricati zato što vaša podsvest govori da je to učinjeno i u vaše ime! Kakve veze imaju „nezakonite(?!) akcije“zapada sa genocidom u Srebrenici? Koliko ja znam u te ljude nije pucao niko sa zapada,već neki iz istočnog okruženja.Vaše floskule i parole ostavite za nekog ko je neobavešten ili nepismen.

  5. To što je Narodna Skupština 2010. godine usvojila Deklaraciju kojom osuđuje zločin u Srebrenici nije rekla da je bio genocid, valjda vam je to jasno.

  6. Чини ми се да су ти „међународни судови“ ослободили Харадинаја и Орића одговорности за ратне злочине. Ти „судови“ су прогласили легалним формирање државе на територији Државе Србије. Ти светски моћници не мере истим аршином питање Крима, Каталоније и много другог. Њихов суд је је по оној народној: Кадија те тужи, кадија ти суди.“ Ви се таквим удобравате из познатих побуда, али ће те тешко доћи на ред. И немојте присвајати грађанску опцију мислећи да сте то само ако ружно мислите о своме народу. Злочина је било у Сребреници, али нису само једни били џелати а други жртве. Треба се борити свим могућим средствима против рата, али ти који су успоставили те судове, кривци су за безброј страшних ратова и немају морално право суде и злочинцима јер су и сами такви.

  7. Tačno je da ovakve izjave drastično obaraju rejting, kao što je tačno da Srbija ne može da ostvari ozbiljniji napredak ka EU bez priznanja genocida u Srebrenici , potpunog usklađivanja spoljne politike sa spoljnom politikom EU, naročito prema Rusiji, i najverovatnije ulaska u NATO ! Zato se izmišlja priča o štapu i šargarepi, a svi političari i veoma mali broj naroda zna da su to nepromenjeni uslovi koji važe , sa izuzetkom pitanja Srebrenice, za sve zemlje koje se pridružuju EU od 1990 . godine .

  8. Tužno je gledati i čitati ovakve površne analize događaja iz tragične prošlosti naroda sa ovih prostora. Ako je tačno da je u Sarajevu ubijeno 7000 Srba, ne znači da je time i zločin ili genocid u Srebrenici opravdan, niti se to može ikako kompenzovati, naročito ne pravno. Siguran sam da je i „prozvani“ Saša Janković svestan da je bilo zločina sa svih strana, ali ovde je u pitanju odluka Međunarodnog suda koja sadrži, verovatno, i neke nategnute argumente kojima je genocid obrazložen. U pitanju je sledeće: ukoliko hoćemo da budemo kao država deo međunarodnih tokova bilo čega, moramo se pridržavati stavova donetih u presudama međunarodnuh sudova. Uvek, a ne selektivno i kad nama odgovara. Možda te odluke i nisu u potpunosti pravedne, danas prema Srbima sutra prema nekim drugim narodima, ali su važeće i druge uređene zemlje svoje stavove formiraju prema njima ne preispitujući ih do kraja sveta. Pravo bi trebalo da bude u funkciji pravde, ali ono to ne može uvek i 100% biti jer je život takav.

  9. Težak ratni zločin, kao odmazda za drugi težak ratni zločin jeste. Možda je i etničko čišćenje, ali genocid sigurno nije. A i ne verujem, da je bilo obratno, da bi nešto Orić srpske žene i srpsku decu ukrcavao u autobuse. Mogla bi naša Skupština da donese rezoluciju o vekovnom genocidu Indijanaca u SAD.

  10. Требало би да је недопустиво чисто из геостратешких разлога стављати тако грубо и неистинито један народ на стуб срама за злочин који, наравно, НИЈЕ геноцид. Зашто журе с тим, нека се све истражи независно и објективно још једном, нека се да реч оним озбиљним људима који дају противаргументе. Хашки суд и његове пресуде никако не могу да буду озбиљна референца на које ће се ико савестан и поштен позивати. Напротив, одмах је јасно да је друго посреди ко год тај суд и ту пресуду наводи као аргумент. Просто, не може, није истина. Не може политика вечито да гуши не само српске, већ и бројне међународне стручњаке који оспоравају то. Тај политички прагматизам из тренутних политичких и трајних геостратешких побуда ће се сломити кад-тад. То је тако, нема томе лека.

Ostavite komentar


Politika

Bivša poslanica DS Tatjana Manojlović vratila se na RTS, vozi taksi i čuva tuđu decu: Nemam nameru da se vraćam u politiku 8

Bivša poslanica DS Tatjana Manojlović vratila se na RTS, vozi taksi i čuva tuđu decu: Nemam nameru da se vraćam u politiku

Tatjana Manojlović, bivša poslanica i potpredsednica Demokratske stranke, nakon ostavke koju je podnela na stranačke funkcije i isteka poslaničkog mandata, vratila se na Radio televiziju Srbije, gde je zaposlena. Priprema nove projeke u redakciji Dokumentarnog programa, ali je zbog male novinarske plate prinuđena da noću vozi Kar go, a u popodnevnim satima radi kao bebisiterka.

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.