Gde će se u nedelju glasati za smenu gradonačelnika na severu Kosova? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija obezbedila je alternativne centre nakon što su srpski direktori odbili da se škole na Severu stave na raspolaganje za glasanje 21. aprila o razrešenju gradonačelnika četiri opštine. I ministar unutrašnjih poslova je izrazio spremnost da pomogne ukoliko CIK zatraži od policije otvaranje škola kojima upravljaju „nelegalne“ srpske strukture.

Centralna izborna komisija obezbedila je još oko 10 biračkih centara za sprovođenje postupka glasanja za razrešenje gradonačelnika četiri severne opštine sa srpskom većinom, 21. aprila.

Od 43 biračka centra, koliko je planirao CIK, 33 nisu stavljena na raspolaganje od strane direktora srpskih škola u ovim opštinama.

Međutim, član CIK-a iz redova PDK, Arianit Eljšani (Elshani), danas je rekao za Kohu da su do sada dobili potvrdu za obezbeđivanje oko 20 biračkih centara.

„Do sada je stiglo oko 20 potvrda o prostorima i verujem da će negde biti doneto, ali ne mogu tačno da kažem, da ih ima 22 ili 23 ili koliko, ali oko 20 biračkih centara od planiranih 43″, kazao je Eljšani, prenosi KoSSev.

On je naveo da ovi birački centri neće biti u kontejnerima, kao kada se glasalo za aktuelne gradonačelnike 23. aprila 2023. godine, već na javnim površinama, u sportskim halama i na imovini APK.

Članovi CIK-a su u sredu insistirali na otvaranju svih biračkih centara na severu, uprkos protivljenju direktora srpskih škola.

A, ukoliko to bude zatraženo od Ministarstva unutrašnjih poslova, ministar Dželjalj Svečlja rekao je da će policija ispuniti zahtev.

„Mi podržavamo svaku odluku Centralne izborne komisije da se ovi izbori organizuju dobro i mirno. Na svaki pravni zahtev koji nam stigne od Centralne izborne komisije, moramo da odgovorimo, ali isto tako verujem da su i sve druge institucije Kosova spremne da pomognu“, rekao je Svečlja danas posle sednice Vlade.

Srbi su upozorili da će bojkotovati proces koji su pokrenuli za smenu gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, navodeći više razloga, poput broja birača, nadgledanja procesa kamerama i druge.

Za razrešenje predsednika opština, prema uputstvu Ministarstva za lokalnu samoupravu, potreban je glas 50 odsto biračkog tela dotične opštine, plus jedan birač.

Ukoliko i ovaj proces prođe, onda se organizuju novi izbori u ove četiri opštine.

Proces je pokrenut peticijom kojom je zatraženo da je potpiše 20 odsto biračkog tela svake opštine.

Srbi i srpske stranke su bojkotovale izbore 23. aprila 2023. godine u severnim opštinama, ali su, nakon imenovanja gradonačelnika albanskih partija podignute tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari