Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je juče da će 4. septembra posetiti Brisel, gde će s najistaknutijim zvaničnicima Evropske unije razgovarati, između ostalog, i o nastavku dijaloga s Prištinom.


Dačić kaže da je Beograd spreman na nastavak dijaloga, ali da nije iskristalisano kada i o čemu će se razgovarati, kao ni da li postoji spremnost Prištine da razgovara na političkom nivou. Ranija ideja da se Dačić i kosovski premijer Hašim Tači u isto vreme pojave u Briselu nije uspela, a pojedini prištinski politički krugovi tvrde da je Tači krajem jula u sedištu Unije upoznat s konkretnim idejama, iza kojih stoje EU i SAD.

Iako je srpski premijer juče rekao da će Beograd na budućim pregovorima „zastupati stavove o KiM koje je izneo u svom ekspozeu prilikom izbora vlade“, od predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića u istom danu čulo se da je „plan za KiM u izradi i da je važno da se postigne najširi mogući konsenzus oko svih mogućih tačaka o kojima će se pregovarati“.

Na istu temu izjašnjavali su se i potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i šef kancelarije za KiM Aleksandar Vulin. Oboje najavljuju „teške“ i „bolne“ pregovore. Ali, dok Grubješićeva strahuje da „neće biti jednostavno primeniti sve što je dogovoreno u Briselu, niti pripremiti platformu za taj dijalog na najvišem političkom nivou“, Vulin tvrdi da „vlada ima strategiju za rešavanje problema Kosova iza koje će stati čitava Srbija“.

Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, koji pretenduje da vodi novi beogradski pregovarački tim, nedavno je u intervju za Danas najavio da će „Savet za nacionalnu bezbednost odrediti strategiju i ponuditi je na usvajanje vladi, a potom i Narodnoj skupštini“.

U visokim državnim krugovima tvrdi se da se platforma priprema u Predsedništvu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari