Generalna debata u UN: Kada se obraća Vučić? 1 EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT

Generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine UN održava se danas u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sa početkom u 15 časova po srednjeevropskom vremenu, a tokom nje obratiće se više od 130 svetskih državnika, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru, a najavljena tema ovogodišnje debate je zajedničko delovanje za unapređenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije, ali svaki od govornik ima pravo da se osvrne na temu koju smatra posebno važnom.

Među temama ovogodišnje debate svakako će se naći rat u Gazi, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski predsednik Mahmud Abas planirani su da govore u okviru ove debate u četvrtak, 26. septembra.

Na listi govornika ovogodišnje generalne debate prvi je predsednik Brazila Luiš Inasio Lula da Silva, a drugi odlazeći predsednik SAD Džozef Bajden. Treći govori predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić 14. je na listi govornika prvog dana debate.

Predsenik Vučić poslednji put se obratio u Generalnoj skupštini UN pre dva dana na Samitu o budućnosti.

Vučić je ovom prilikom istakao da Srbija želi mir, ali da velike sile koriste mir u svoju korist dok male uvek gube, te dodao da je Srbija tradicionalna zemlja i da će se odupreti nametnutim vrednostim.

Poručio je da Srbija podržava Plan generalnog sekretara UN i Pakt budućnosti, bez obzira što želi da vidi više kompromisa i bolje razumevnaje za male zemlje.

Pre ove posete, predsednik Srbije se pred Generalnom skupštinom UN poslednji put našao prilikom izglasavanja Rezolucije o Srebrenici.

Vučić je tokom svoje osete Njujorku imao priliku da se sretne i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, predsednikom Namibije, minnistarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok, predsednicom Severne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom i premijerom Norveške Jonasom Gar Stjoreom.

Generalna debata traje do subote, 28. septembra a završava se u ponedeljak, 30. septembra.

U debati mogu da učestvuju 193 zemlje članice, kao i Sveta stolica, Palestina i EU kao posmatrači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari