Gervala: Lajčak nema pravu strategiju za dijalog i jednostran je 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc, izjavila je da je izaslanik Evropske unije za Dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, više puta stajao na stranu Srbije.

„Veoma često je bio jednostran i stajao je na stranu Srbije, a vrlo često su predlozi koji su mu davani bili predodređeni da propadnu, jer nisu poštovali realnost“, kazala je ova ministarka sinoć u emisiji „Politiko“ kod Kuštrima Sadikua.

Očekuje se nova komisija za dijalog Beograda i Prištine, kazala je, i Kosovo će raditi na tome da ta nova struktura ima „realniju viziju za dijalog sa Srbijom“.

KoSSev: U ovom je intervjuu, piše Gazeta Express, ona optužila Lajčaka za neuspeh u dijalogu, a zbog toga što, po njoj, on nema odgovarajuću strategiju.

„Ne samo da ima pogrešnu strategijom, već je to potpuni nedostatak strategije za Dijalog. To je dovelo do toga da ovaj dijalog dođe do ove tačke neuspeha. Smatram da nije imao pravu strategiju, koja je mogla da dovede do uspeha, nije…“, ovu njenu izjavu prenosi Gazeta Express.

Kosovska vlada, tvrdi, nikada nije odbacila dijalog i trudila se da bude konstruktivna strana u tom procesu.

O ZSO: Ponudili smo da radimo na dokumentu za potrebe građana, a ne Vučićevih snova

U istoj je emisiji Gervala govorila i o Zajednici srpskih opština.

Poručila je da se Nacrt ZSO može uputiti Ustavnom sudu Kosova, samo ako Srbija potpiše i sprovede prošlogodišnje dogovorene sporazume.

„Takav Nacrt postoji u Briselu, čime smo pokazali spremnost da se time bavimo, odnosno ako krene, ako se potpiše sporazum iz februara, ali i martovski Ohridski. Ako budu potpisani, možemo da radimo na Nacrtu Zajednice, inače ne možemo da se krećemo“, kazala je ona, piše Gazeta10.

Podsetila je i da je kosovska strana ponudila mogućnost da radi na dokumentu za ZSO, koji će, kako je kazala, uvažiti potrebe građana na Severu Kosova, a ne „Vučićeve snove“.

„Ponudili smo da radimo na dokumentu koji će poštovati, ne Vučićeve snove, nego potrebe građana na Severu“, kazala je, prenosi takođe Gazeta10.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari