Gervala: Neki akteri unutar EU rade na podeli srpske zajednice na Kosovu 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je danas da neki akteri u Evropskoj uniji rade na podeli srpske zajednice na Kosovu.

Ona je na konferenciji za novinare na pitanje novinara o odluci Evropskog saveta o ukidanju viza za kosovske Srbe, nosioce pasoša Koordinacionog centra vlade Srbije, rekla da je odluka EU pogrešna, dodajući da je samo integracija lokalnih Srba pravi korak.

„Za pasoše koje ne izdaju legitimne institucije, nismo oklevali da upozorimo i obavestimo važne aktere. Oni (EU) su doneli odluku koja ne samo da, po našem mišljenju, vodi na pogrešan put, već upućuje na to da neki akteri u EU nisu zainteresovani za integraciju srpske manjine na Kosovu, već rade na njenom odvajanju“, izjavila je ona.

Ministarka smatra da Kosovo ne treba da ćuti „pred ovim pogrešnim koracima, kako se oni ne bi ponovili“.

Gervala je o slučaju ubistva policajca i kasnije napadača rekla da nema garancije da je osoba koja je ubijena u Srbiji u petak Faton Hajrizi.

Gervala je rekla da su do sada primili otiske prstiju, koji se nakon verifikacije poklapaju sa otiscima Fatona Hajrizija, koji je pobegao iz zatvora u Smrekonici.

„Sve što se do sada dešavalo u Srbiji je u magli. Ne možemo da kažemo građanima da imamo tačne informacije, ne krijemo nikakve informacije. Ne želim da prejudiciram bilo šta što se desilo u Srbiji, jer sam vrlo sigurna da ne znamo celu istinu. Sačekajmo kako će stvari teći. Apelovali smo na međunarodnu zajednicu i diplomatske misije, uključujući kancelariju EU u Beogradu, da pomognu u razjašnjavanju ovog pitanja i otkrivanju istine“, rekla je Gervala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari