Gervala o blokadama prelaza: Dokaz provokativnih i destabilizujućih akcija Srbije 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala, rekla je da su „pretnje Srba zatvaranjem graničnih prelaza od danas dodatni dokaz hegemonističkih namera i destabilizujućih akcija Srbije“.

Predsednik „Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga“ Raša Rojević najavio je da će danas početi višednevna blokada graničnih prelaza Srbije prema Kosovu. Taj potez najavljen je nakon akcije Vlade Kosova da zatvori paralelne strukture na severu, što je bila akcija koju su kritikovali međunarodni predstavnici.

Gervala je na konferenciji za novinare dana, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Turske, Hakanom Fidanom, koji boravio u Prištini – kazala da Srbiju vide kao realnu opasnost za regionalnu stabilnost, prenosi KoSSev.

„Razgovarali smo o bezbednosti i stabilnosti u regionu, u trenutku kada se region suočava sa velikim bezbednosnim izazovima, posebno zbog destabilizujućeg i pretećeg uticaja Srbije na Kosovo. Uloga Turske i NATO-a je važna za garantovanje mira i stabilnosti širom našeg regiona. Kosovo ostaje posvećeno partnerstvu sa NATO-om kao garanciji za zaštitu mira u regionu. U tom kontekstu Srbiju vidimo kao realnu opasnost za regionalnu stabilnost. Pretnje blokadom graničnih tačaka su dodatni dokaz hegemonističkih namera, ali i provokativnih i destabilizujućih akcija Srbije koje prevazilaze verbalne pretnje“, kazala je ova ministarka.

Osim što je poručio da je Turska spremna da uzme odgovornost u dijalogu Beograda i Prištine pod posredstvom EU, ukoliko za to postoji zahtev strana, Gervaline navode, prema izveštajima iz kosovskih medija koji su ovu konferenciju pratili, nije ostalo komentarisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari