Gervala najavila: Do kraja meseca Priština će predati nacrt statuta ZSO Ustavnom sudu 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVIŠEK

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala pisala je predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rouzopulosu naglasivši da Kosovo planira do kraja maja da pošalje nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu.

Njeno pismo podelio je na društvenoj mreži „X“ Gerald Knaus, predsedavajući Evropske inicijative za stabilnost.

Gervala u pismu podseća da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope dala zeleno svetlo Kosovu da uđe u tu međunarodnu organizaciju.

„17. aprila 2024. godine, Parlamentarna skupština SE zaključila je da Kosovo ispunjava uslove za članstvo i preporučila Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane nova članica Saveta Evrope. Zahvaljujem Vam na rukovođenju ovom institutucijom i pozdravljam napore svih članova PSSE. Nakon pisma koje su 23. aprila 2024. potpisali predsednica Osmani, premijer Kurti i predsednik Skupštie Kosova Konjufca, pišem Vam da bih Vas obavestila o osetljivim koracima koje preduzimamo posle glasanja PSSE“, poručila je Gervala.


U nastavku precizira šta je konkretan plan sa detaljima i rokovima za primenu.

„Od 17. aprila Vlada Kosova preuzela je važne korake da bi u potpunosti primenila Osnovni sporazum od 2. febuara 2023. i njegov Aneks iz 18. marta 2023. godine, uključujući i forimiranje Zajednice opština sa srspkom većinom (član 7 i član 10 Osnovnog sporazuma). U skladu sa tim, već smo počeli sa konsultacijama sa predstavnicima srpske zajednice kako bismo videli šta su najvažnije potrebe opštinske službe. U vezi sa tim, Vlada Kosova planira da pošalje nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, inspirisanu Fondacijom Fridrih Ebert, koji će biti predat Ustavnom sudu na razmatranje do kraja maja 2024. godine“, napisala je ministarka.

Istakla je da, u vezi sa tim, Kosovo očekuje da Komitet ministara uzme u obzir novu situaciju.

„S obzirom na ove važne i osetljive poteze Kosova, očekujemo da će Komitet ministara imati dodatan odgovor i pozvati Kosovo da postane 47. članica Saveta Evrope“, zaključila je Gervala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari