Gest namenjen srpskoj javnosti 1Foto: Olivier Hoslet/EPA

Odluka premijera Srbije Aleksandra Vučića da ne prisustvuje međuvladinoj konferenciji o otvaranju dva poglavlja jer je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlje 26, koje se odnosi na kulturu i obrazovanje, nije izazvala nikakva burna reagovanja u Briselu.

Ovo tvrde za Danas predstavnici diplomatskih krugova u EU. Pojedini naši sagovornici smatraju da je „takav gest Vučića pre svega namenjen javnosti u Srbiji, a ne zvaničnom Briselu“.

Podsetimo, pre Međuvladine konferencije visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini trebalo je juče da u Briselu predsedava sastanku Saveta za stabilnost i pridruživanje EU – Srbija, a jedina je od predstavnika Srbije u sedištu EU ostala Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije.

„Za sada nema nikakvih posebnih reakcija na odluku srpskog premijera u EU. Uostalom, nije ni uobičajeno da premijer prisustvuje otvaranju poglavlja, ali treba sačekati i videti šta će Vučić poručiti i na konferenciji za novinare i da li će se, možda, još jednom u Beogradu susresti sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, jer bi to, možda, izazvalo neke reakcije“, prokomentarisali su juče izvori Danasa pre najavljenog obraćanja javnosti srpskog premijera.

Poznavaoci prilika u EU navode za Danas da je „zvanični Beograd imao velika očekivanja da će ove sedmice biti otvorena poglavlja 5, 25 i 26“, kao i da se prisustvo premijera međuvladinoj konferenciji „pompezno najavljivalo“.

„Za razliku od donedavnog crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji po pravilu nije prisustvovao međuvladinim konferencijama na kojima su otvarana poglavlja u pregovorima o članstvu Crne Gore, najavljeno prisustvo premijera Srbije trebalo je da predstavlja simbol napretka Srbije na putu ka EU. Takođe, očekivalo se da će Nemačka uspeti da ubedi Hrvatsku da pristane na otvaranje tri poglavlja“, objašnjavaju sagovornici Danasa.

I hrvatski Jutarnji list piše da premijeri „gotovo nikada ne sudjeluju na sastancima na kojima se otvaraju ili zatvaraju pregovaračka poglavlja, jer je to najčešće ili razina glavnih pregovarača ili najčešće ministra“, uz opasku da je Vučić „režirao bojkot“.

Mogerini se raduje nastavku saradnje

Evropska spoljnopolitička služba saopštila je juče da se Federika Mogerini „raduje nastavku saradnje sa Vučićem i njegovom vladom“. „Federika Mogerini razgovarala je u ponedeljak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o napretku u procesu evropskih integracija i nekoliko poglavlja koja su otvorena ove godine, što predstavlja kontinuiranu predanost nastavku procesa integracija i Srbije i EU“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari