GIK bez problema u radu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Gradska izborna komisija (GIK) do sada je proglasila jedanaest izbornih lista, rok za podnošenje lista je 16. februar, a dva dana nakon isteka tog roka biće definisana zbirna lista, rekao je danas predsednik komisije Zoran Lukić.

Prema njegovim rečima, Komisija je do sada primila samo jedan prigovor, a radi se o pravnim pitanjima koje se uglavnom tiču primene pravne norme.

GIK odlučuje o prigovorima, a u finalu odlučuje Upravni sud u Beogradu, rekao je Lukić u Beograskoj hronici na RTS, prenosi Beoinfo.

On je podsetio da u ovom trenutku ima 1.610.000 birača, što je za oko 0,6 odsto više nego 2014. godine.

U centralnim gradskim opštinama ima nešto manje birača, dok u nekim drugim kao što su Voždovac, Zemun i Rakovica, ima malo više upisanih birača nego 2014. godine.

Što se tiče biračkih mesta, gradske opštine predlažu Gradskoj izbornoj komisiji mesta na kojima će biti glasanje na njihovoj teritoriji, a sada ih je za dva više u odnosu na broj na proteklim predsedničkim izborima.

Od Ministarstva pravde dobili smo obaveštenje da nema uslova za formiranje biračkog mesta u pritvorskim jedinicima, a Ministarstvo odbrane nas je takođe obavestilo da nije moguće organizovati posebno biračko mesto gde bi vojska glasala, rekao je Lukić.

On je naglasio da je uvođenje jedinstvenog biračkog spiska i njegovo ubrzano ažuriranje dosta je doprinelo da se otklone bilo kakvi nesporazumi i sumnje u regularnost izbora i dodao da jedinstveni birački spisak garantuje da niko ne može biti upisan na dva ili više mesta.

Ako je bilo nekih nelogičnosti u vezi sa preminulim licima koja su dobijala poziv, to su uglavnom lica koja su bila godišta iz pretprošlog veka ili početkom prošlog veka i koja niko nije prijavio da su umrla, a niko ne može biti izbrisan iz biračkog spiska bez konkretnih dokaza, objasnio je on.

Svi koji će napuniti 18 godina do 4. marta, biće upisani u birački spisak, najavio je Lukić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari