Zoran Lukić, predsednik GIK, objavio je koliko je nađeno neispravnih listića 1foto FoNet Beoinfo

Gradska izborna komisija (GIK) Beograda saopštila je danas da je dodatnom proverom zapisnika utvrđeno da nema nepravilnosti u izbornom procesu.

Predsednik GIK Zoran Lukić rekao je za Beoinfo da je lista pokreta Kreni-promeni tražila kontrolu zapisnika o radu i uvid u vreće sa glasačkim listićima po uzorku za više od pet odsto biračkih mesta u Beogradu, kao i da je GIK omogućio uvid za tražena 63 biračka mesta, sa najviše upisanih birača, što iznosi i više od pet odsto od ukupnog broja biračkih listića.

Lukić je objasnio da je fomirana komisija u kojoj su bili i svi predstavnici liste tog pokreta i da je provera počela u sredu u 19 časova, dodavši da je posle pregledanih 15 biračkih mesta i isto toliko zapisnika, na kojima pravo glasa ima 27.379 birača, predstavnica liste Marija Manojlović tražila da se odustane od daljeg uvida u birački materijal.

On je naveo da je da dok predstavnici liste nisu tražili prekid uvida u materijal, pregledano 15 biračkih mesta gde ukupno pravo glasa ima 27.379 birača, da je sačinjen pojedinačni zapisnik za svako biračko mesto koje su potpisali svi članovi komisije.

„Od ukupno prebrojanih 27.379 glasačkih listića, ispostavilo se da jedan glasački listić nije odgovarao zapisniku za biračkog mesta. Jedan glas iz džaka nije odgovarao zapisniku sa biračkog mesta, već je greškom upisan pogrešnoj izbornoj listi, koja ga nije osvojila“, kazao je Lukić.

On je dodao da je izborna komisija konstatovala da je to jedina greška i okarakterisala je kao „laku“, jer „ni na jedan način taj jedan izborni listić u odnosu na 27. 379 prebrojanih, sa 15 biračkih mesta, nije ugrozio legitimnost izbornog procesa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari