GIK u Nišu odbacila još dva prigovora opozicije, ovoga puta jer su "nepotpuni" 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Gradska izborna komisija u Nišu odbacila je još dva prigovora opozicije na regularnost izbora, zbog toga što u njima „nisu navedeni nazivi podnosioca izborne liste“, što je za sada 19, od ukupno 35 podnetih.

GIK je u ta dva rešenja, koja je potpisala predsednica Danijela Milićević, obrazložila da prigovore odbacuje „kao nepotpune“, jer podnosioci prigovora, iz pokreta Kreni- promeni, u njima „nisu naveli naziv podnosioca izborne liste- Grupu građana Kreni- promeni Niš, već samo naziv izborne liste- Dr Savo Manojlović- I ja sam Niš- Kreni- promeni“.

Komisija se pozvala na član 81. Zakona o lokalnim izborima.

GIK je sinoć odbacila 17 prigovora koje je podnela koalicija „Biramo Niš“, uz identična objašnjenja da su su oni „nerazumljivi“, što je takođe protivno članu 81. Zakona o lokalnim izborima.

U rešenjima GIK se navodi da su prigovori nerazumljivi zato što su podnosioci naveli da su navodne nepravilnosti uočene u izbornom materijalu sa jednog biračkog mesta, a predlagali da GIK poništi i izmeni zapisnik o radu biračkog odbora sa drugog biračkog mesta.

GIK je u odgovoru „isticala“ i da su zapisnici biračkih odbora sa svih biračkih mesta na kojima su uočene navodne nepravilnosti „uredni, potpisani od strane predsednika i članova biračkih odbora“ i da „u njemu nema unetih primedbi na rad biračkog odbora“.

Zakonski rok da GIK odluči o svim prigovorima je večeras do 20 časova, a nakon objavljivanja njenih rešenja na portalu Republičke izborne komisije, što je već učinjeno, podnosioci imaju rok od 72 časa da se žale Višem sudu.

Predsednica GIK Milićević kazala je u četvrtak 6. juna da je toj komisiji u zakonskom roku podneto ukuno 35 prigovora zbog nepravilnosti na lokalnim izborima.

Prema podacima izbornih štabova, prigovore su podnele opozicione liste „Biramo Niš“, grupe građana „Dr Dragan Milić“, Kreni- promeni i „Ujedinjeni- Nada za Niš“, nakon što su ostvarile uvid u izborni materijal.

GIK je 3. juna saopštila privremene rezultate, na osnovu obrađenog kompletnog izbornog materijala sa 197 biračkih mesta, po kojima su koalicija oko SNS i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada.

U niškom SNS su nakon toga zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan odbornički mandat.

GIK je u toj odluci navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na nespornu činjenicu da su njihove četiri liste imale 3332 glasa više nego koalicija oko SNS i Ruska stranka zajedno.

Njihovi predstavnici su kazali da priznaju statistički izveštaj GIK, urađen na osnovu 97 odsto obrađenog uzorka, po kojoj te četiri opozicione liste imaju 30, koalicija oko SNS 29, a Ruska stranka jedan mandat.

Naglasile su da preostala tri odsto biračkih mesta nisu mogla da promene ovakav rezultat, pogotovu ne u korist SNS.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari