Kako Glas Amerike izveštava o poseti Isaka Hercoga Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Odmah posle terorističkog napada 7. oktobra prošle godine Srbija je stala rame uz rame sa Izraelom, izjavio je tokom današnje zvanične posete Srbiji predsednik Izraela Isak Hercog i dodao da je vlada Srbije osudila ubistvo šest izraelskih civila koji su pronađeni pre dve nedelje, a bili su zarobljeni još od oktobra, piše u izveštaju Glasa Amerike (Voice of Amerika – VOA) iz Beograda.

Na konferenciji za medije održanoj posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Hercog je ocenio da bi nedaće izraelskih talaca trebalo da bude glavni cilj i tema međunarodne zajednice.

Takođe, on se zahvalio i Vučiću zato što je pomenuo Izraelca Alona Ohela, koji je talac Hamasa od napada na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

„Emotivno ste pomenuli nedaće izraleskih talaca i drugih nacionalnosti. Alon Ohel je Izraelac srpskog porekla, koji je bio na festivalu“, rekao je Hercog.

Uz njega, konferenciji za novinare prisustvovala je i Idit Ohel, majka Alona Ohela, koja se tom prilikom slikala sa dva predsednika.

Kako Glas Amerike izveštava o poseti Isaka Hercoga Srbiji? 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Uz podsećanje da je Srbija bila i domaćin izraelskim sportistima, koji su svoje utakmice kao domaćini igrali u Beogradu, Hercog je rekao i da Srbija i Izrael imaju dobre odnose i i bogatu zajedničku istoriju solidarnosti, kao i da su mnogi Srbi u vreme holokausta svojim životima branili ugrožene Jevreje.

Uz predsednika Hercoga u Beograd je došla i privredna delegacija Izraela, što je po oceni predsednika te zemlje dobar znak da Srbija i Izrael uspevaju da transformišu svoje odnose u partnerstvo za moderna vremena.

„To je pokazatelj posvećenosti da podubimo trgovinsku i ekonomski saradnju“, rekao je Hercog i poručio da Izrael ne može biti ponosniji što je dobio poziv Srbije da učestvuje na manifestaciji Ekspo 2027.

Uz podršku stremljenju Srbije da postane članica Evropske unije, Hercog je izrazio nadu da će Vučića uskoro ugostiti u Jerusalimu.

O dobrim odnosima dve zemlje na konferenciji za štampu je govorio i predsednik Vučić, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari