Glas Amerike: Rio Tinto pokušava da postane treći najveći proizvođač litijuma na svetu 1Foto: EPA/YUN YUE

Rudarska kompanija Rio Tinto pregovara o kupovini američke kompanije koja se bavi proizvodnjom litijuma, Arkadijum Litijum, a ukoliko dođe do dogovora, Rio Tinto bi postao treći najveći proizvođač litijuma na svetu, iza kompanija Albemarle i Sociedad Quimica y Minera de Chile, javlja danas Glas Amerike.

Pregovarajući o kupovini Arkadijum Litijuma, Rio Tinto pokušava da iskoristi trenutni pad cena tog lakog metala, ključnog za proizvodnju baterija za električna vozila.

Vrednost Arkadijuma bi, prema navodima Rojtersa, mogla da bude između četiri i šest milijardi dolara, ili čak i viša.

Obe kompanije su potvrdile da su pregovori u toku, ali nisu dalje komentarisale.

Skorašnji pad cena litijuma, delom zbog prevelike kineske ponude, doveo je do pada akcija Arkadijuma za više od 50% u odnosu na januar, što tu kompaniju čini privlačnom metom za kupovinu.

Međutim, predviđa se da će potražnja za litijumom porasti kasnije ove decenije zbog povećanog korištenja litijum-jonskih baterija.

Kupovinom Arkadijuma, Rio Tinto bi dobio pristup rudnicima litijuma, pogonima za preradu i nalazištima u SAD, Argentini, Australiji i Kanadi.

U slučaju da kupovina bude uspešna, nova grupacija bi do 2030. godine mogla činiti 10 odsto globalne ponude litijumskih hemikalija, navode analitičari.

Projekat Rio Tinta u Argentini trebalo bi da počne proizvodnju kasnije ove godine, dok bi za projekat Jadar u Srbiji, kako navodi Rojters, mogle da prođu dve godine pre dobijanja dozvola za pokretanje posla.

Iz kompanije Rio Tinto ranije su za Glas Amerike naveli da će u Srbiji raditi najmanje 40 godina, ukoliko se projekat Jadar realizuje, dodajući da pre toga moraju dokazati vladi i građanima Srbije da to mogu da učine bezbedno.

Deo javnosti u Srbiji protivi se projektu Jadar, te su širom zemlje organizovani protesti protiv eksploatacije litijuma, a u toku je i skupštinska rasprava o predlogu opozicionih stranaka o zabrani iskopavanja litijma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari