vilijam barnsFoto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Boravkom na Kosovu u četvrtak i petak, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns okončao je posetu regionu tokom koje je obišao i BiH i Srbiju, ali je poseta Beogradu ostala obavijena velom tajne – od detalja da niko u Srbiji nije ni potvrdio Bernsovu posetu, do toga s kim je i o čemu razgovarao, piše Glas Amerike (VOA).

 

Imajući u vidu rusku agresiju na Ukrajinu i sukob na Bliskom istoku, ne može se reći da se očekivao boravak visokog američkog zvaničnika na području Zapadnog Balkana, ali je posle odlaska deluje da je ostalo mnoštvo nepoznanica o Bernsovoj poseti ovom delu sveta, navodi VOA.

Dok BiH i Kosovo nisu krili detalje Bernsove posete – zna se sa kim je razgovarao i u Sarajevu i u Prištini, manje-više se zna i o čemu se razgovaralo, pa se može naslutiti i ko je kome šta rekao.

S druge strane, poseta Beogradu ostala je u potpunosti obavijena velom tajne – od detalja da niko u Srbiji nije ni potvrdio Bernsovu posetu, do važnijih pitanja o tome s kim je i o čemu šef CIA razgovarao u Beogradu, konstatuje VOA.

„Vrlo je simptomatično to ćutanje – imamo snimke iz Sarajeva, imamo snimke Bernsa u Prištini, u Beogradu ne da nema snimka, nego nema ni reči. Čak je paradoksalno da državna agencija obaveštava o Bernsovom dolasku citirajući Radio Slobodnu Evropu. Očigledno da se radi o orkestriranom ćutanju i onda možemo da postavimo pitanje zašto se tako upadljivo ignoriše boravak jednog od najviših američkih zvaničnika u Beogradu poslednjih godina“, kaže za VOA spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Iako nisu saglasni u ocenama svih detalja Bernsove posete Zapadnom Balkanu, sagovornici Glasa Amerike podudaraju se u stavu da se onima koji su u ime Srbije razgovarali sa direktorom CIA nisu mnogo svideo ishod razgovora.

Penzionisani direktor Vojne bezbednosne agencije (VBA) u razgovoru za Glas Amerike general Momir Stojanović, smatra kako to „ukazuje da sigurno zvaničnici u Beogradu nisu zadovoljni rezultatima tih razgovora, jer da jesu i te kako bi to podelili sa javnošću u Srbiji“.

„I sad nama, javnosti u Srbiji, ostaje da nagađamo u kom smeru i koje su poruke koje je Berns uputio zvaničnicima u Beogradu. U svakom slučaju zabrinjava činjenica da se za sada zvaničnici iz Beograda ne oglašavaju oko tog razgovora – to ukazuje da su najverovatnije poslate neke ultimativne poruke u pogledu krize i u BiH i na Kosovu i Metohiji“, kaže Stojanović.

Istovremeno, Boško Jakšić podseća kako predsednik Srbije Aleksandar Vučić voli da pohvali sa kim se sastao, da to stavi i na svoj Instagram nalog, pa čak i da se pohvali ako je nekom od svojih sagovornika nešto „sasuo sve u lice“.

Za razliku od takvih događaja, susret sa Bernsom je ostao potpuno van očiju javnosti, ističe Jakšić.

„Ovoga puta, prvo ne znamo da li se uopšte sastao sa Bernsom, a bilo bi više nego normalno da se predsednik Srbije sastane sa šefom CIA. Ali i mimo toga mi svakako znamo da je njemu preneto ono što je bilo tokom razgovora sa zvaničnim domaćinom, a to je šef BIA Vladimir Orlić. I tu su sigurno postavljena mnoga neprijatna pitanja na koje srpske vlasti ne žele javno da se izjašnjavaju“, kaže Jakšić.

On poseća i na slučaj kada su ruske obaveštajne službe obavestile srpski državni vrh da se u Beogradu sprema navodni državni udar i da se predsednik Vučić hvalio tim informacijama.

Zbog čega Beograd nema isti odnos i prema američkoj obaveštajnoj agenciji, pita se taj spoljnopolitički novinar u razgovoru za Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari