GLAS i GDF ušli u programski savez 1Foto: Medija centar

GLAS i Građanski demokratski forum su ušli u programski savez i dogovorili zajedničko političko delovanje „ne samo za predstojeće izbore, već i u smislu dugoročnog saveza organizacija istovetnih političkih načela i vrednosti“, kaže za Danas Nemanja Milošević, predsednik GLAS – a.

 

„Naša politička opcija je jedina evroatlantska opcija u srpskom političkom spektru. Mi želimo da građanima ponudimo istinu i realnost: nema ulaska u EU bez ulaska u NATO“, kaže Milošević za naš list.

On dodaje da bismo ulaskom u NATO rešili sve naše bezbednosne probleme, postali subjekat a ne objekat međunarodnih odnosa.

„Nasilje i bezakonje bi postsli prošlost“, kaže.
Time bismo, nastavlja Milošević, postali punopravni član evropske porodice i mogli bismo da se posvetimo ispunjavanju kriterijuma za ulazak u EU.

Pored ulaska u NATO i EU, kaže Milošević, politika saveza podrazumeva dobrosusedske odnose.

„Predložili bismo zajedničku inicijativu Srbije, BiH i Kosova za aplikaciju u NATO i potpunu normalizaciju odnosa sa Kosovom kroz punu implementaciju evropskog (francusko-nemačkog) plana za Kosovo“, kaže.

Sagovornik Danasa je jasan kada je reč o zalagnju saveza, te ističe da je savez za uvođenje sankcija Rusiji kao i za deklerikalizaciju države.

„Zalažemo se, za uvođenje sankcija Rusiji, pružanje političke, materijalne i vojne pomoći Ukrajini u borbi protiv agresije Ruske federacije i redefinisanje odnosa sa Kinom i Rusijom u skladu sa spoljnom politikom u potpunosti usklađenoj sa spoljnom politikom EU.Zalažemo se za deklerikalizaciju države, vladavinu prava,izmenu Ustava, reformu javnog sektora kroz departizaciju državne administracije, reformu sektora bezbednosti i beskompromisnu borbu protiv korupcije i kriminala,kao i temeljnu reformu obrazovnog sistema“, zaključuje Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari