Glasački bilans 2. juna, gde su opozicioni mandati najjači? 1Foto: Beta/MILAN OBRADOVIĆ

Dok gradske i opštinske izborne komisije objavljuju preliminarne rezultate lokalnih izbora u Srbiji, dotle Savo Manojlović koji je sa svojim udruženjem Kreni promeni prvi put učestvovao na izborima, poziva opoziciju da vrati sve mandate i na građansku neposlušnost.

Moguće da će se u Nišu, ali i u pojedinim beogradskim opštinama, opozicione liste žaliti i tražiti novo prebrojavanje glasova.

To bi ukratko bio bilans drugog postizbornog dana, nakon što su 2. juna održani lokalni izbori u 89 lokalnih samouprava u Srbiji, uključujući i Beograd.

U većini gradova i opština lista okupljena oko SNS-a osvojila je najveći broj glasova i moći će samostalno da formira vlast, dok je nabliže tome da osvoji većinu, opozicija bila u Nišu.

Treba imati u vidu da su prvi put u istoriji u Beogradu, kao i u većini drugih mesta, naprednjaci i i socijalisti Ivice Dačića nastupili na jednoj izbornoj listi, i to pod imenom samo Aleksandra Vučića. Na toj listi bili su krajnje desni radikali Vojislava Šešelja, Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski, ali i socijaldemokrate Rasima Ljajića, i drugi…

Tri opozicione stranke SSP, Srce i Zajedno bojkotovale su izbore u Beogradu, koji je važio za najjače uporište protivnika vlasti.

Posmatračka misija OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava ODIHR, objavila je preliminarni izveštaj 3. juna, u kome je šef posmatračke misije Lamberto Zanijer, pohvalio unapređenje izbornog postupka.

Poverenica SNS za Beograd i predsednica Skupštine Ana Brnabić je ukazala da se u tom izveštaju nigde kao sporni ne pominju kol centri, budući da je glavni politički događaj tokom izbora, bilo to što su aktivisti opozicije došli u kol centar SNS na novosadskom Sajmu i sitni incidenti koji su usledili (evakuacija, suzavac, udaren je novinar Danasa).

Najveće šanse opoziciji, budući da SNS od izbora 2016, a posebno od 2020. ima lokalnu vlast u praktično svim gradovima i opštinama, prognoze su davale u tri najveća grada Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U Beogradu i Novom Sadu međutim, vlast je osvojila jasnu većinu, dok tesnu ima samo u Nišu. U Nišu je u odnosu na SNS, opozicija ukupno osvojila i najviše mandata, dok je izborni dan protekao mirnije nego i u Beogradu i u Novom Sadu.

U Beogradu je na izborni dan zabeleženo nekoliko sitnijih incidenata, ali ne i vidno namensko preseljenje birača iz Republike Srpske i unutrašnjosti za račun vlasti, kao što je bio slučaj na izborima u decembru 2023.

Treba svakako napomenuti, da su centralne beogradske opštine Stari grad i Vračar, jedine dve gradska opštine u kojoj je SNS drugoplasirana po broju glasova i mandata.

Preliminarni rezultati za odbornike Skupštine Beograda pokazuju da je od 110 odbornika, koliko broji, lista oko SNS-a Beograd sutra osvojila 64 mandata (366.345 glasa), Kreni Promeni 21 mandat (122.898 glasova), Biramo Beograd 14 mandata (84.337), Mi snaga naroda – Nestorović 10 mandata (54.486) i Ruska stranka jedan mandat (8.038 glasova).

U Novom Sadu je koalicija okupljena oko SNS Novi Sad sutra osvojila je 45 mandata (87.791 glas), dok opoziciona „Udruženi za slobodan Novi Sad“ ima 21 mandat (40.541 glas), jedan više u odnosu na prethodne rezultate. Lista „Heroji – Miša Bačulov“ dobila je tri mandata (6.332 glasa), a Kreni – promeni osam (16.723 glasa). Savez vojvođanskih Mađara imaće jedan mandat (2.062 glasa).

GIK u Nišu je saopštio da koalicija oko SNS-a ima 30 mandata, nakon čega je ova lista proslavila pobedu i saopštila da sa jednim mandatom Ruske stranke može da ima većinu za formiranje gradske skupštine, dok je pak prethodne večeri slavila opozicija i opoziciona javnost. Tada se činilo da lista oko SNS ima 29 mandata, ali je potom objavljeno da imaju mandat više. Skupština Niša broji 61 mesto.

Iz GIK-a Niša su saopštili da lista Aleksandar Vučić – Niš sutra ima 30 mandata 49.243, Grupa građana Dr Dragan Milić 16 (27.211), lista Biramo Niš 10 (17.909), Ujedinjeni – Nada za Niš (4307) i Kreni-promeni (4372) po 2, a Ruska stranka 1(1224 glasa) mandat.

Beogradske opštine – preliminarni rezultati

Šanse za neku od mogućih opozicionih koalicijia da sastava vladajuću većinu teoretski postoje i u nekoliko beogradskih opština.

Starom Gradu 23 odbornika imaće „Biramo Stari grad“, lista oko SNS imaće 21, „Čuvari Starog grada Marko Bastać“ 10, „Narodna lista“ jednog i „Za zeleni Stari grad Dr Dejan Žujović“ takođe jednog odbornika.

Na Vračaru „Biramo Vračar“ imaće 28 mandata, lista oko SNS 25, „Vračar Vračarcima“ tri, „Zeleni pokret Vračar“ dva, „Narodna lista ključ za pobedu Vračar“ dva, „Dosta je bilo“ dva i „Mi smo Vračar“ jedan.

Na Savskom vencu lista oko SNS-a imaće 18 mandata, „Biramo Savski Venac“ 16, „Za zeleni Savski venac dr Dejan Žujović“ dva i „Dosta politike, Savski venac je naš“ jedan mandat.

Najviše mandata u opštini Novi Beograd dobila je lista oko SNS koja će imati 25 mandata, zatim lista „Kreni – promeni“ sa 14 mandata, „Biramo Novi Beograd“ sa devet i „Ruska stranka“ koja će imati jedan mandat.

Najviše mandata u opštini Zvezdara dobila je lista oko SNS-a 28 odbornika, „Biramo Zvezdaru“ 17 mandata, „Dosta je bilo“ tri, „Za zelenu zvezdaru dr Dejan Žujović“ tri i „Mi smo narod Zvezdare“ dva.

U opštini Barajevo lista oko SNS-a imaće 25 mandata, „Biramo Barajevo“ šest i „Za zeleno Barajevo – kad ako ne sad – dr Dejan Žujović“ dva mandata.

U Surčinu lista oko SNS-a imaće 26 mandata, „Biramo Surčin “ pet, „Mi snaga naroda“ tri i „Ja sam Surčin, ti si Surčin“ jedan mandat.

U opštini Obrenovac lista oko SNS imaće 38 mandata, „Za naš Obrenovac“ devet, a „Biramo Obrenovac“ osam mandata.

U Sopotu lista oko SNS-a imaće 23 mandata, „Zajedno za naš Sopot“ devet i „Milica Đurđević Zavetnici“ jedan mandat.

U opštini Lazarevac lista oko SNS-a imaće 37 odbornika, „Kreni promeni“ devet, „Biramo Lazarevac“ sedam, „Mi snaga naroda“ pet, „Ja sam Lazarevac, ti si Lazarevac“ dva i „Ruska stranka“ jedan mandat.

U Mladenovcu lista oko SNS-a imaće 38 odbornika, „Dogovor za Mladenovac” sedam, „Biramo Mladenovac“ šest i „Mi snaga naroda“ četiri.

U opštini Voždovac lista oko SNS-a imaće 33 odbornika, „Biramo Voždovac“ sedam, „Kreni promeni“ 13 i „MI glas za Voždovac“ dva odbornika.

U opštini Rakovica lista oko SNS-a imaće 30 odbornika, „Biramo Rakovicu“ imaće 14, „Rakovica naš kraj“ dva, dok će „Ujedinjena opozicija Rakovice“ i „Dosta je bilo“ imati po dva odbornika.

Lista oko SNS-a ima većinu u Čačku 

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne (GIK) komisije grada Čačka, pobedu na lokalnim izborima odnela je lista „Aleksandar Vučić – Čačak sutra“ sa 40 mandata u gradskom parlamentu, mada je Boško Obradović iz Dveri proglasio da opozicija može da formira većinu.

Na drugom mestu je lista „Ivan Ćalović – Istina i čast“, koja je osvojila 12 mandata.

Sledi lista „Probudimo Čačak“ sa 10 mandata, dok su po četiri mandata dobile liste „Svi za Čačak -Narodna stranka -Dr Aleksandar Radojević, „Čačak protiv nasilja“ i „Prim. dr Milan Roganović – Srpski pokret Dveri- Boško Obradović“.

„Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“ osvojila je jedan mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari